BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  27.08.2014 12:12:14

Stabilní výhled ceny mléka od Fonterry dodal sílu NZD, americké akcie na nových maximech, USD sílí, EUR pod tlakem vůči AUD a CAD; analýza EUR/USD, GBP/USD, EUR/CAD

Americký akciový index S&P 500 nečekal dlouho na svou šanci a již den poté, co se podíval nad psychologickou hranici 2 000 bodů, nad ní rovněž úspěšně uzavřel, a to ve včerejší obchodní seanci. Konkrétně skončil na hodnotě 2 000,02 bodu. Sílu mu dodala výborná makroekonomická data z USA. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v červenci meziměsíčně vzrostly o neuvěřitelných 22,6 procent, což je nejlepší měsíční výsledek v historii tohoto ukazatele. Nejvíce posílily objednávky letadel. Spotřebitelská důvěra měřena společností Conference Board (CB) dosáhla v srpnu 92,4 bodu místo očekávaných 89,1 bodu. O 2,1 bodu překonala výsledky předchozího měsíce. Jde tak o nejlepší výsledek od srpna 2007. Index Dow Jones si včera rovněž vedl skvěle, když dosáhl nových intra-denních maxim na úrovni 17 153,80 bodu, avšak na nových maximálních hodnotách se mu již nepodařilo uzavřít. Dobré ekonomické zprávy z USA a žádný náznak růstu úrokových sazeb v nejbližších 6 měsících jsou hnacím motorem amerického akciového trhu. Nákupní horečku podpořil v pátek i Mario Draghi, a to oživením nadějí na QE v eurozóně.

Úterní výborná makroekonomická data rovněž posílila dolar (USD). Ten vůči koši dalších hlavních měn dosáhnul 13měsíčních maxim. Pozitivní nálada se pak v noci přesunula i do Asie, kde japonský index Nikkei uzavřel v zisku 0,1 procenta. Australský index ASX dosáhl nových 6letých maxim.

Na geopolitické scéně
se v pásmu Gazy domluvili na příměří. Na druhé straně ruský a ukrajinský prezident včera nepřišli se žádným průlomovým řešením. Oba dva se alespoň shodli na tom, že je potřeba zmírnit napětí na východě Ukrajiny. O víkendu bude Porošenko mluvit s představiteli EU.

Ve Francii dnes tamní prezident Francois Hollande jmenuje novou vládu. Ministrem financí se stane Emmanuel Macron. Ten dříve působil jako ekonomický poradce prezidenta a v bankovní sféře.

Euro je od pátečního projevu prezident ECB stále pod tlakem. Mario Draghi jasně řekl, že inflační očekávání lidí v eurozóně klesají a přislíbil, že banka udělá, co bude potřeba, aby zvedla inflaci. Data inflace (index CPI) budou zveřejněna tento pátek a ECB zasedá příští týden. Euro v důsledku očekávání dalšího uvolnění monetární politikyeurozóně oslabuje nejenom vůči USD, ale i ostatním měnám. V noci propadl hlavně vůči těm komoditním - AUD, CAD. EUR/AUD klesl na 10měsíční minima (1,4109) a EUR/CAD na 9měsíční minima (1,4365).

Pro EUR/AUD je nyní klíčovou supportní úrovní číslo 1,4043, jehož prolomení by otevřelo měnovému páru cestu až k úrovni 1,3859. Australský dolar se momentálně obchoduje na několika měsíčních maximech i vůči JPY a GBP. Navíc je zatím odolný i vůči silnému dolaru, a to i navzdory horším nočním datům ze stavebnictví. Pro AUD mohou být klíčová data HDP publikována příští týden.

EUR/GBP je rovněž pod tlakem, a to kvůli zvětšujícímu se rozdílu výnosů ze státních dluhopisů. Výnosybritských 2letých státních dluhopisů jsou nyní na úrovni 0,871 procenta, zatímco německé 2leté státní bondy nabízejí negativní výnos 0,011 procenta.

Novozélandský dolar (NZD) v noci posílil poté co společnost Fonterra, největší výrobce mléka, potvrdila svůj výhled pro cenu této komodity na úrovni 6 NZD za kilogram v sezóně 2014/2015. Fonterra se domnívá, že ceny mléka již dosáhly svých minim, po letošním propadu o 70 procent.

Měnový pár GBP/USD vytváří na 4hodinovém grafu býčí divergenci, která by se mohla postarat o mírnou korekci. Pro potvrzení nástupu korekce je důležité překonat rezistenci 1,6600. V takovémto případě by se cílem mohla stát první hodnota Fibonacciho rezistence 23,6, která koresponduje se zónou. 1,6660 – 1,6680.


Býčí divergence se vytváří i na hodinovém grafu EUR/USD. V případě její naplnění by se tak mohl vyplnit pondělní gap. Pro potvrzení divergence je potřeba si počkat na překonání rezistence 1,32065, přičemž cílem by mohly být hodnoty 1,3260 – 1,3290.


EUR/CAD včera prorazilo supportní hodnotu 1,4440. Z technického hlediska měnovému páru nyní nestojí nic v cestě v dalším oslabování a cestě na jih s nejbližším supportem 1,4070. Oslabování měnového páru rovněž podporuje křížení 100 (modrý) a 200denního (růžový) průměru směrem dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688