ABEVA CONSULTING (ABEVA CONSULTING)
Investice  |  11.09.2014 16:32:35

Britská libra posiluje v reakci na pozitivní ekonomický výhled

Třetím dnem v řadě posiluje libra vůči americkému dolaru s tím, jak obavy z voleb, jež hrozí, že Skotsko v příštím týdnu bude hlasovat pro svoji nezávislost, přebíjí optimismus z posilujícího hospodářství Spojeného království.

Libra posílila vůči všem 16 hlavním měnám poté, co výsledky posledního průzkumu veřejného mínění ohledně skotského referenda ukázaly pokles podpory skotským nacionalistům. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že zítřejší report potvrdí růst stavební produkce v měsíci červenci, druhý v řadě.

Výsledky statistik v minulém týdnu odhalily nárůst cen bydlení a také výrobní a průmyslové produkce. V průběhu úterního dne vzrostla volatilita v souvislosti s výsledky předešlých průzkumů, které mohly blíže nespecifikovaný počet lidí přimět prodávat libru, která tak krátce oslabila na desetiměsíční minimum. Víkendový průzkum veřejnosti, jak se zdá, posunul kampaň pro osamostatnění Skotska do popředí zájmu.

Dle Neila Jonese, vedoucího divize prodeje hedge fondů v Mizuho Bank Ltd. v Londýně, však oživení ekonomiky Spojeného království pokračuje bez ohledu na vývoj situace kolem skotského referenda a pozici libry pomohl posílit také výsledek posledního průzkumu veřejnosti.  

Očekávání eila Jonese potvrzuje také akce Credit Agricole Corporate & Investment Bank, jež zlepšila výhled libry, sázejíce na to, že nejistota obklopující blížící se datum skotského referenda 18. září pomine a růstový výhled se opět stane hlavním tématem podporujícím pozici libry.

Ve 13:13hod londýnského času libra posilovala o 0,2 procenta na 1,6248 dolarů poté, co v průběhu úterý spadla na 1,6052 dolarů, nejnižší úroveň od 15. listopadu. V rámci včerejšího dne pak zaznamenala posílení o 0,7%, tedy největší nárůst od 12. června. Vůči euru dnes libra posiluje o 0,1% na 79,57 centů. V rámci včerejšího dne vůči euru přidala 0,8%. Jednalo se o největší nárůst od letošního února.

Libře se mimo jiné v tomto týdnu dostalo podpory poté, co Mark Carney, guvernér Bank of England před dvěma dny uvedl, že by zástupci anglické centrální banky mohli přistoupit ke zvýšení referenční úrokové sazby ze stávajícího historického minima již na jaře příštího roku s tím, jak bude zrychlovat růst mezd a ekonomické zotavení získá na síle.

Robert Černík analytik 

ABEVA Consulting, s.r.o. 
je investičním zprostředkovatelem registrovaným u České národní banky (ČNB) dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Společnost nabízí široké spektrum podílových fondů renomovaných investičních společností, dále zajišťuje investice do komoditních fondů, nemovitostních fondů, fondů kvalifikovaných investorů, korporátních dluhopisů a do drahých kovů. V rámci služeb klientům poskytne i zprostředkování hypotečního úvěru, či zajistí nejlepší možnou pojistnou smlouvu dle Vámi zadaných požadavků.

Více informací na: www.abeva.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688