Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  11.09.2014 18:32:08

Krtek se vrací = na medailonu z ryzího stříbra

Novou pamětní ražbu se slavným pohádkovým Krtkem představila Pražská mincovna. V pořadí druhý titul věnovaný hrdinovi úspěšného kresleného seriálu tentokrát připomíná epizodu Krtek a raketa z roku 1966. Podle původní filmové předlohy motiv zpracoval medailér Miroslav Schovanec. Novinka měla premiéru na letošním veletrhu Sběratel v Praze.



Průměr padesát milimetrů, dvaačtyřicet gramů ryzího stříbra. Tak to jsou základní parametry medaile, která udělá radost nejen sběratelům, ale i milovníkům české animované klasiky. Pražská mincovna ražbu dodává v úpravě špičková kvalita (proof), kdy matovaný reliéf je usazen na ploše vyvedené do vysokého lesku. „Předností této luxusní ražby je větší plocha, která dá vyniknout každému detailu plastického povrchu. Emise je limitovaná počtem tisíc kusů,“ poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Nová emise s Krtkem je číslovaná, stejně jako byla úvodní řada, věnovaná především památce geniálního výtvarníka a režiséra Zdeňka Milera, který Krtka a další animované hrdiny stvořil. Číslo má každý exemplář vyražené na hraně. Přesto, že základní předloha byla jasná, čekala na medailéra a rytce Miroslava Schovance náročná a zdlouhavá práce. Po dokončení grafické kompozice bylo třeba vytvořit zvětšený sádrový model, který se teprve stal předlohou pro výrobu razidla. Další hodiny se pak umělec věnoval titěrným ryteckým úpravám. „Na tomto motivu jsem ale pracoval s opravdovou radostí, byl to pro mě tak trochu návrat do dětství. Téma je to veselé, bezstarostné a dokáže zahřát u srdce,“ svěřil se výtvarník, který je podepsán i pod první medailí Pražské mincovny s motivem Krtka.

Krtek ve vesmíru

Když díl Krtek a raketa před téměř půl stoletím vznikal, jeho autora Zdeňka Milera zřejmě ani ve snu nenapadlo, že se postavička skutečně do kosmu dostane. Stalo se tak v roce 2011, kdy si plyšového Krtka vzal na palubu raketoplánu Endeavour astronaut Andrew Feustel. Krtkův výlet na oběžnou dráhu ještě zvýšil jeho popularitu, která je dnes prakticky globální. Zvláštní oblibě se černý hrdina těší v asijských zemích, zejména v Číně, kde se po delší odmlce seriál začal opět vysílat.

Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně. Jeho umělecká kariéra se začala odvíjet ve filmových ateliérech ve Zlíně, kde koncem roku 1941 nastoupil jako výtvarník. Po druhé světové válce se stal členem pražského studia Bratři v triku, které vedl jeden ze zakladatelů českého animovaného filmu Jiří Trnka. Známé logo studia, tři uklánějící se bratry v pruhovaných námořnických tričkách, vymyslel a nakreslil právě Zdeněk Miler. Světovou proslulost jeho animovaného Krtka odstartoval film Jak krtek ke kalhotkám přišel, za nějž získal hlavní cenu na festivalu v Benátkách. O roztomilém černém hrdinovi bylo pak natočeno více než pět desítek filmů. 

Zdeněk Miler zemřel 30. listopadu 2011, ve stejném roce jeho vnučka Karolína Milerová založila Nadaci Zdeňka Milera, která se zaměřuje na pomoc sociálně a zdravotně handicapovaným dětem.

(mia), Foto: Michal Mikulenka

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688