Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  15.09.2014 17:18:02

Pět případů, kdy se vdovský důchod pobírá pouze rok

V případě úmrtí živitele rodiny má při splnění zákonných podmínek manželka nárok na vdovský důchod. V praxi však mnohdy pobírají vdovy vdovský důchod pouze jeden rok. Vlastní komerční pojištění a investice jsou vůči rodině zodpovědné. Vždyť manželka může zůstat po roce bez prostředků.

Dále v textu budeme hovořit o vdovském důchodu, na který vzniká nárok manželce. Samozřejmě má nárok na vdovský důchod i manžel po zemřelé manželce. V praxi však mnohem častěji pobírají vdovský důchod ženy, neboť bývají zpravidla mladší než manžel a průměrně umírají muži dříve než ženy. Nárok na vdovský důchod vzniká pouze manželce, jestliže zemřelý manžel pobíral starobní nebo invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil zemřelý manžel podmínky pro přiznání starobního nebo invalidního důchodu či došlo k úmrtí v důsledku pracovního úrazu.

Vdovský důchod se standardně pobírá pouze rok

Standardně se vdovský důchod pobírá pouze jeden rok. Po uplynutí jednoho roku pouze, když je splněna některá ze zákonných podmínek. Nárok na vdovský důchod po uplynutí jednoho roku má vdova, která:

  • pečuje o nezaopatřené dítě
  • pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • pečuje o své rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)
  • je invalidní ve třetím stupni
  • dosáhla věku alespoň o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, jeli důchodový věk nižší

Když není některá ze zákonných podmínek splněna, tak po roce nárok na vdovský důchod zaniká. Při splnění některé z těchto podmínek do dvou let od skončení nároku na vdovský důchod je možné na základě vlastní žádosti vdovský důchod obnovit.

Pět praktický případů, kdy vdovský důchod náleží pouze rok

      1) Paní Novotné zemřel manžel, paní Novotné je 42 let. Manželé Novotní byli bezdětní. Paní Novotná byla na svém muži značně finančně závislá, neboť pobírá invalidní důchod prvního stupně a nepracuje. Vlastní invalidní důchod má pouze 5 640 měsíčně. Po roce však paní Novotná nárok na vdovský důchod mít nebude, neboť nebude splňovat žádnou z uvedených podmínek.

      2) Paní Veselá (37 let) pečuje o syna, který je v I. stupni závislosti. Paní Veselá pracuje z důvodu péče o syna pouze příležitostně. Pro různé zaměstnavatele si přivydělává formou práce na dohodu o provedení práce. Pan Veselý vydělával dostatek peněz, ale předčasně umřel. Paní Veselá bude pobírat vdovský důchod pouze jeden rok, neboť nebude splněna žádná z výše uvedených podmínek.

      3) Paní Nováková (45 let) byla nejdříve dlouhodobě v domácnosti, protože pečovala o děti. Manžel měl vysoké příjmy, proto měla rodina dostatek financí. Pan Novák však předčasně umřel. Děti již pracují a paní Novákové se nedaří najít práci. Protože již paní Nováková nepečuje o nezaopatřené děti (obě děti již pracují) a ani nedosahuje požadovaného věku. Paní Nováková tak bude pobírat vdovský důchod pouze jeden rok.

      4) Paní Zelená v posledních 20 letech pracovala na zkrácený úvazek, aby zvládla péči o domácnost a děti. Manžel měl náročnou práci a rodina žila především z příjmů manžela. Paní Zelené je 55 let.  Děti jsou již samostatně výdělečně činné. Paní Zelená bude pobírat vdovský důchod pouze jeden rok. Nesplní věkovou podmínku. Ani ve dvouleté obnovovací lhůtě. Paní Zelená bude mít v předdůchodovém věku nízký vlastní příjem a následně i nízký státní starobní důchod, neboť pracovala v produktivním věku dlouho pouze na zkrácený úvazek.

      5) Paní Smutná (51 let) pečuje o matku zemřelého manžela. Tchýně je v I. stupni závislosti. Paní Smutná bude tedy pobírat vdovský důchod pouze jeden rok. Přestože musela z důvodu péče si snížit pracovní úvazek na 4 hodiny denně.

          Na rodinu je potřeba myslet včas

          Spoléhat se, že pozůstalá manželka bude finančně zajištěna formou státního vdovského důchodu, je finančně nezodpovědné. Mnohdy náleží vdovský důchod pouze jeden rok. Zejména pro živitele rodiny, kde má manželka nižší vlastní příjem, by mělo být vlastní finanční zajištění pro manželku formou vybraného komerčního produktu samozřejmostí.

           

          Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky    

           

          Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
          K článku zatím nejsou žádné komentáře.
          Přidat komentář







          Zobrazit sloupec 

          Kalkulačka - Výpočet

          Výpočet čisté mzdy

          Důchodová kalkulačka

          Přídavky na dítě

          Příspěvek na bydlení

          Rodičovský příspěvek

          Životní minimum

          Hypoteční kalkulačka

          Povinné ručení

          Banky a Bankomaty

          Úrokové sazby, Hypotéky

          Směnárny - Euro, Dolar

          Práce - Volná místa

          Úřad práce, Mzda, Platy

          Dávky a příspěvky

          Nemocenská, Porodné

          Podpora v nezaměstnanosti

          Důchody

          Investice

          Burza - ČEZ

          Dluhopisy, Podílové fondy

          Ekonomika - HDP, Mzdy

          Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

          Drahé kovy

          Zlato, Investiční zlato, Stříbro

          Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

          Podnikání

          Města a obce, PSČ

          Katastr nemovitostí

          Ochranné známky

          Finanční katalog

          Občanský zákoník

          Zákoník práce

          Stavební zákon

          Daně, formuláře

          Další odkazy

          Auto - Cena, Spolehlivost

          Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

          Monitoring ekonomiky

          Volby, Mapa webu

          English version

          Czech currency

          Prague stock exchange


          Ochrana dat, Cookies

           

          Copyright © 2000 - 2024

          Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

          ISSN 1801-8688