Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  22.10.2014 15:26:30

Jak zajistit akcie při korekci trhu?

Propad na trzích v předcházejících týdnech skončil minulý pátek a hlavním americkým indexům se již podařilo vrátit výše. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite  včera dokonce zažily nejziskovější den roku. Poslední korekce nebyla ničím nezvyklým. Index S&P 500 odepsal ze svého maxima méně než 190 bodů neboli necelých 9,5 %. Vzniklá panika na trzích byla umocněna nedostatečnou volatilitou a nízkým objemem obchodů v týdnech předcházejících korekci. Jinými slovy investoři zapomněli, jaké to je, když trhy chvíli padají.

Jak zajistit akcie při korekci trhu?

Dnešní trhy nabízí mnoho zajímavých burzovně obchodovaných instrumentů, pomocí kterých lze zajistit akcie při korekci trhu.

Nejčastěji využívané instrumenty pro zajištění akcií:

Obchodování ETF je mezi investory stále populárnější a jejich nabídka stále roste. Jedná se o burzovně obchodované fondy, které jsou standardizované a obchodované na hlavních světových burzách. Těžce bychom dnes hledali investiční myšlenku, která se pomocí ETF nedá zobchodovat. Lze využívat inverzních produktů, které vydělávají, když cena podkladového aktiva klesá, nebo pákových produktů, které dvojnásobují či ztrojnásobují pohyb podkladu. Jejich využití pro zajištění akcií při korekci trhu je vysoké, jelikož jako podklad neslouží jen akciové indexy, ale také komodity, dluhopisy nebo také třeba index strachu VIX. ETF jsou výborným nástrojem pro zajištění akcií při krátkodobé i dlouhodobé korekci trhu.

Put opcí si můžete zajistit právo prodat Vaše akcie při stanovené ceně. Cenou je prémium. Standardizovaně obsahuje jedna opce 100 akcií. Pokud by akcie v portfoliu klesly pod stanovenou realizační cenu, za kterou máte právo je prodat, pak opci uplatníte a prodáte akcie při dané realizační ceně. Ziskem bude rozdíl mezi realizační cenou a skutečnou cenou na trhu.

Index volatility neboli mediálně známý index strachu VIX je vyjádřením volatility opcí na index S&P 500. V zásadě platí, že když se na trhy dostaví korekce, index strachu roste a při návratu, jako je tomu dnes, klesá. Investoři tento index obchodují pro zajištění stále více a to zejména prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů ETF. Index VIX lze použít zejména jako krátkodobé zajištění při korekci, proto je tato metoda využívána především zkušenými investory a tradery. Na grafu níže z posledního měsíce je patrný prudký nárůst indexu o více než 40 % při nedávné korekci.

VIX a SPY

Mnoho investorů v sobě má zakořeněnou poučku, že když akcie klesají, mělo by se nakupovat zlato. V tomto případě je však korelace nižší. Je nutné však mít na paměti, že zlato je především vhodnou investicí do obchodů staflace neboli období vysoké míry inflace a míry nezaměstnanosti. V současnosti se rozhodně nedá hovořit to stagflaci, proto by zajištění zlatem mělo být vnímáno pouze jako krátkodobé. Zlato jako zajištění proti korekci není nejvhodnější při krátkodobých korekcích, ale zejména při dlouhodobějších změnách makroekonomických fundamentů.

Zlato a SPY

 

Další možností pro zajištění jsou dluhopisy, jejichž výnosy rostou, když se investoři odklání od akcií a do konzervativnějších instrumentů. Je nutné odlišit korekci při výprodeji překoupeného trhu, kdy investoři pouze  vybírají zisky a vstupují zpět do trhu za atraktivnější cenu. Krátkodobě sice ceny dluhopisů vzrostou jako tomu bylo minulý týden, dlouhodobý vliv to však nemá, jelikož investoři nepřemísťují svůj kapitál z akcií do dluhopisů ve velké míře.

V dalších článcích si probereme konkrétní instrumenty a jejich využití pro zajištění portfolia.

 


Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

Informace uvedené v článcích na blogu Lynx nejsou investičním doporučením na nákup ani prodej cenných papírů. obsah blogu slouží jen a pouze k informačním a vzdělávacím účelům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688