BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.10.2014 11:57:14

Konec QE = konec jedné etapy, pinbary na denních grafech AUD/JPY, USD/CAD, měď

Včera večer podle očekávání zastihla finanční trh volatilita, spojená se zasedáním americké centrální banky (Fed). Ta definitivně ukončila program kvantitativního uvolňování (QE), čímž udělala symbolickou tečku za finanční krizi. V průběhu třech kol QE a operace TWIST uvolnil Fed do americké ekonomiky 3,7 bilionu USD (cca 80 bilionu ). Ukončení programu kvantitativního uvolňování znamená, že americká centrální banka nebude od příštího měsíce do ekonomiky více pumpovat nové dolary. Ty, co do ní byly uvolněny, však v hospodářství nadále zůstavují. Rozvaha americké centrální banky se od roku 2008 zosminásobila. Fed včerejším krokem potvrdil, že věří v sílu americké ekonomiky, kterou nezlomí ani hospodářský útlum eurozóny nebo Číny.

Co se týče úrokových sazeb, tak ty podle očekávání zůstanou na aktuální úrovni ještě značně dlouhou dobu. Nejpřekvapivějším bodem, bylo vyjádření spokojenosti s vývojem trhu práce, který je pro banku jeden z dvou cílů, jimž přizpůsobuje svoji monetární politiku. Uvedl, že trh práce se nadále zlepšuje a míra nevyužívání pracovních sil se značně snížila. Dalším cílem centrální banky je inflace, která je nyní pod cílovou hodnotou 2 procenta. Cenová hladina je podle banky nižší hlavně kvůli poklesu cen energií, avšak věří, že je to pouze dočasná situace a inflace bude postupně směřovat ke svému cíli. Lepší hodnocení trhu práce a jen mírné obavy z pomaleji rostoucí cenové hladiny opět změnily očekávání ohledně prvního zvýšení základní úrokové sazbyUSA z října 2015 na září 2015, což bylo hlavním důvodem posílením výnosůamerických státních dluhopisů a následně i USD vůči všem měnovým párům. Na zasedání Fedu reagovaly i americké akciové indexy mírným oslabením a zlato výrazným propadem.

V noci zasedala i novozélandská centrální banka (RBNZ). Ta podle očekávání ponechala monetární politiku beze změny, úrokovou sazbu na úrovni 3,5 procenta. Centrální banka ze svého projevu úplně vypustila slova o budoucím růstu úrokových sazeb, což posunulo očekávání tohoto kroku až na rok 2016, přičemž ještě před pár měsíci se počítalo, že banka k tomuto kroku přistoupí již na konci letošního roku.

Hlavní událostí dnešní dne budou data HDP USA za třetí čtvrtletí zveřejněna v 13:30. Jde o první měření, na které trh zvykne citlivě reagovat. V 14:00 budou publikována data inflaceNěmecka (CPI). Jde o předskokana dat inflace za celou eurozónu, které budou zveřejněné zítra.

Včerejší volatilita způsobila, že na některých měnových párech i komoditách se včera vytvořily na denních grafech oblíbené svíčkové formace „pinbar“.

První „pinbar“ na denním grafu lze pozorovat na měnovém páru AUD/JPY. V případě potvrzení této formace by AUD/JPY mohl oslabit. Formace je neplatná v případě posílení ceny nad horní knot svíčky (96,30).

Svíčkovou formaci „pinbar“ lze pozorovat i na měnovém páru USD/CAD. Tato formace je zajímavá i z toho hlediska, že našla své dno přesně u 55denního exponenciálního průměru (růžově) a Fibonacciho hodnoty 38,20, což potvrzuje hypotézu, že USD/CAD se odrazil od dna a míří nahoru. Formace by byla opět neplatná v případě propadu ceny pod dolní knot svíčky.

Další formaci „pinbaru“ lze vidět na denním grafu mědi. Růst byl zastaven u 100denního průměru (bledě modře). V případě, že se mědi podaří prorazit směrem dolů i 55 denní průměr (červeně), tak by se jí mohla otevřít cesta dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688