Nový zákon přinese revize a pokuty za škodlivé topení a kotle

TNBiz, 22.11.2014

Je listopad, lidé začali topit a škodliviny ze starých kamen nebo nekvalitního topiva znepříjemňují život lidem především na vesnicích a v malých městech. Jediný starý kotel dokáže zamořit ovzduší na kilometry daleko a zkazit tak vzduch tisícům lidí. Někteří navíc topí vším, co mají po ruce.



 

Jenže obyvatelé takto zamořených obcí, ani místní radnice, s tím zatím nemohou moc dělat. Najít důkazy je těžké. Lidé se doposud neměli jak zdraví škodlivému kouři bránit. Nový zákon by měl situaci zlepšit.

Například pokuta dvacet tisíc korun bude od roku 2017 hrozit těm domácnostem, které písemně nedoloží revizi svého kotle, kamen nebo krbu na uhlí či dřevo. Tato revize pak bude povinná každé dva roky.

Pokuta až padesát tisíc dopadne (od roku 2022) na ty domácnosti, u nichž revize ukáže, že jejich kotel nesplňuje parametry alespoň třetí emisní třídy. Stejnou částku zaplatí i ti, kteří zatápí odpadky a jinými nekvalitními palivy.

Cena nového kotle, který podmínky splňuje, může jít do desítek tisíc a proto se do výměny lidé zatím příliš nehrnou. "Od roku 2012 došlo k výměně řádově 10 - 15 procent kotlů, které spadají do této kategorie," potvrdil Mojmír Krátký, ředitel asociace podniků topenářské techniky.

Ministerstvo životního prostředí proto chystá na nákup nových kotlů finanční podporu. "My bychom rádi získali pro příští rok celkem 9 miliard korun z operačního programu životního prostředí, ze kterých by se nám mohlo podařit mít až 100 tisíc kotlů," prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Navíc by se měly zvětšit i pravomoci kontrolorů. "My se dnes snažíme i s právníky vymyslet takový způsob, který v těch extrémních případech, kdy se opakovaně vyskytuje extrémní kouř a obtěžuje celé okolí - a známe ty případy - že by bylo možné za jasně stanovených podmínek se zástupcem obce vstoupit do obydlí," uvedl ministr životního prostředí Brabec. Konkrétní forma této právní úpravy ale zatím hotová není.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky