Research (Conseq)
Investice  |  30.11.2014 09:00:36

USA: O krok blíže k růstu úrokových sazeb

 

Spojeným státům se ekonomicky stále daří. Ačkoliv předstihové indikátory z výrobního sektoru, které v průběhu října přišly, byly zejména v důsledku slabších nových objednávek nižší než očekávání, stále zůstávají výrazně nad 50 body (dokonce výrazně nad 55 body), tj. jasně v pásmu (rychlého) růstu. „Tvrdá“ data z výrobního sektoru tento obrázek potvrdila – průmyslová produkce vzrostla o 1% m/m, což výrazně překonalo očekávání (i když v nemalé míře kvůli síťovým odvětvím).

   

Ačkoliv maloobchodní tržby v září mírně zpomalily, po silném srpnu se jednalo o přirozenou korekci a celkové tempo očištěné od (pro tržby typické) volatility zůstává solidní. V dalších měsících by se pak na spotřebě domácností měla pozitivně podepsat klesající cena ropy a také trh práce, který se dále zlepšuje – žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na nejnižší úroveň od roku 2000, tvorba pracovních míst je nejvyšší od počátku roku 2012 (za březen – září v průměru 236 tis. pracovních míst, a to i se slabým srpnem – 175 tis.).

   

Dobrý obrázek americké ekonomiky potvrdila i první data za růst HDP ve 3Q14: ekonomika rostla anualizovaným tempem 3,5%. Hlavním tahounem byla spotřeba domácností (příspěvek +1,2 p.b.), investice (+0,7 p.b.) a vzhledem k vývoji kurzu EURUSD trochu překvapivě i čistý vývoz (1,3 p.b.). Jediným negativním faktorem byly zásoby, což je konzistentní s obrázkem silné agregátní (domácí i zahraniční) poptávky.

   

Navzdory obecně pozitivnímu ekonomickému vývoji inflace zůstává stále vzdálená od cíle FEDu, dvou procent. V září vzrostla celková inflace meziročně o 1,4%, což je nejméně za posledních 12 měsíců, jádrová inflace (bez energií a potravin) o 1,5%. Vzhledem k vývoji cen energií (Brent na čtyřletém minimu), posilujícími dolaru a slabé evropské a japonské ekonomice je na místě opatrnost ohledně prvního zvýšení sazeb FEDu.

   

A právě říjnové zasedání Fedu bylo určitě nejočekávanější událostí uplynulého měsíce. Netrpělivě se čekalo, zda se FED nechá vyplašit říjnovou tržní panikou nebo zda ji díky dobrým datům z ekonomiky bude ignorovat a dle svého plánu zastaví program kvantitativního uvolňování. Nakonec se stala druhá z možností – FED ukončil nákupy dluhopisů a aktiv krytých hypotékami, které utlumoval od minulého prosince, a ve svém prohlášení po zasedání se posunul blíže prvním zvýšení sazeb. Potvrdil sice, že sazby zůstanou po „podstatnou dobu“ po ukončení programu QE nízko, zároveň však tento závazek relativizoval tvrzením, že pokud budou příchozí data lepší, může dojít ke zvýšení sazeb dřív, než se očekává.

 

A tak jsme po tomto zasedání o malý, přesto však důležitý krok blíže realizaci našeho hlavního scénáře pro příští rok - totiž růstu amerických výnosů, tlumenému růstu evropských a výprodeji aktiv slabších rozvíjejících se trhů.


Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688