Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  27.11.2014 11:39:41

Geniální Bican: slavného fotbalistu připomíná sada medailí

 

Portrét legendárního fotbalisty a trenéra Josefa Bicana se objevil na medailích z ryzího stříbra. Tři ražby od tří současných výtvarníků tvoří ucelenou sadu, která je dostupná v několika provedeních a dvou velikostech. Vrcholem nabídky jsou pak pouhé dvě sady z ryzího zlata. Celkově nízkým nákladem se tato emise z Pražské mincovny řadí k raritním.

.

 

Motivy na medailích, které tuto sportovní legendu připomínají, byly původně určeny pro mince České národní banky o nominální hodnotě 200 . Podepsaní jsou pod nimi tři významní současní výtvarníci: Miroslav Rónai, Martin Dašek a Miroslav Hric.

 

Pražská mincovna tuto sadu zařadila mezi raritní, k čemuž ji předurčuje velmi nízký emisní náklad. „Sad o průměru medailí šestnáct milimetrů vznikne v provedení patina a standard jen padesát kusů. Sběratelských, s vyraženým unikátním číslem a o váze jedné trojské unce, bude dokonce jen po pěti sadách,“ přiblížil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík s tím, že početnější budou pouze varianty v provedení proof, což je označení pro špičkovou kvalitu s leštěnou plochou a matovaným reliéfem. „Věříme, že touto emisí uděláme radost všem sportovním fanouškům. Zejména menší stříbrné sady jsoou cenově dostupné prakticky pro každého zájemce,“ poznamenal mincmistr. 

 

 Součástí emise je nicméně také sada z ryzího zlata. Jedná se však pouze o jediný exemplář v provedení proof a jediný ve verzi standard. „Jsou určeny těm nejnáročnějším sběratelům nebo milovníkům vzácných kuriozit. I přes nemalou cenu si podobné unikáty majitele obvykle brzy najdou,“ ubezpečil Koňařík.

 

Podrobnější informace o všech variantách emise věnované Josefu Bicanovi uvádějí numizmatické stránky www.Zlate-Mince.cz.

 

 

 

Josef Bican je mnohými sportovními experty považován za nejlepšího fotbalistu, který kdy hrál tuzemskou ligu. Za svou kariéru nastřílel více než čtyři a půl tisíce gólů, z toho 644 bylo ligových. Narodil se v české rodině usazené ve Vídni, kde začínal v tamních klubech Rapid a Admira. Největší slávy ale dosáhl v dresu pražské Slavie, s níž se poprvé potkal v roce 1933. Tenkrát ovšem jako soupeř a hned slavnému brankáři Pláničkovi nasázel pět branek. První gól za tým „sešívaných“ pak dal v roce 1937, kdy do pražského klubu přestoupil.

 

 

 

(miu)

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

06.12.2023Konference SANTINI 2023 představí komplexnost práce tohoto geniálního barokního stavitele ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
27.04.2022Je Elon Musk bláznivý génius, nebo geniální blázen? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.07.2018Putinův geniální fotbalový tah Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688