Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  08.12.2014 12:01:21

Fórum Zlaté koruny hledalo cesty k vyšší konkurenceschopnosti

Budeme v roce 2020 mezi dvaceti nejlepšími na světě?

Za účasti ministrů Andreje Babiše a Jana Mládka se ve čtvrtek uskutečnilo v TOP HOTELU Praha Fórum Zlaté koruny na téma Konkurenceschopnost – Dokážem si najít svoji cestu? Při zahájení Fóra ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal připomněl, že se naše pozice ve světovém žebříčku konkurenceschopnosti sice v posledním roce po letech propadu o devět míst zlepšila, ale zaujímáme pouze 37. místo ze 144 zemí.

Konkurenceschopnost může mít zásadní význam ve chvíli, kdy česká ekonomika prochází oživením. Na úvod vystoupil David Marek ze společnosti Deloitte. Upozornil, že ČR sice zaznamenává ekonomický růst, ale ten je nedostatečný a nemůže nás uspokojit. „Z dvanácti pilířů konkurenceschopnosti máme dobré výsledky jen v pěti. Přitom podle strategií, které jsme v minulosti přijímali, by měla  Česká republika do roku 2020 patřit mezi dvacítku nejkonkurenceschopnějších zemí na světě,“ řekl David Marek.

Ministr financí Andrej Babiš položil otázku, kde jsou šikovní lidé, kterých jsme v minulosti měli tolik? Podle ministra financí je problémem, kdo bude řídit český stát a jakou zvolí cestu k prosperitě. „Náš stát vlastně nikdy neměl žádnou strategii. Vše, co pro ekonomiku něco znamenalo, jsme prodali. Naše současné problémy začínají u politiků.“ V této souvislosti připomněl hádky poslanců o jejich platy a handrkování o státní rozpočet. Poznamenal, že dálnice se v ČR staví 13 let a peněz na investice je stále málo. „Čerpání peněz z evropských fondů je katastrofální. Stále nás zatěžuje dědictví minulých vlád. Nefungují finanční úřady, např. každý rok se nezaplatí 20 % DPH, dochází ke krácení tržeb, protože nejsou registrační pokladny. Jsme zahlceni byrokracií, která neumožňuje státu efektivně hospodařit,“ řekl Andrej Babiš. Je ale optimista a věří, že se řada věcí podaří.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ocenil, že v ČR dochází k mírnému posunu v řešení problémů, které nás dlouhodobě tížily. Podle něho je základem stabilita důvěry v politické strany. V otázce konkurenceschopnosti se ČR nemůže srovnávat jen s Polskem nebo Slovenskem, ale se zeměmi jako je Nizozemsko nebo Švédsko. Jan Mládek řekl, že: „K posunu došlo v oblasti ekonomické diplomacie zejména díky zahraničním cestám prezidenta republiky. Měli bychom dále rozšiřovat obchodní a ekonomické svazky s Ruskem a Čínou. Prioritou by se měla stát podpora technických věd a najít nový impulz.“ Podle ekonoma Michala Mejstříka bychom se měli inspirovat nejen severskými zeměmi, ale i řadou asijských zemí, které jsou dnes proti nám mnohem dál.

Poprvé do panelu na Fóru Zlaté koruny byli přizváni mladí lidé, studenti Vysoké školy ekonomické v Praze, zástupci studentského klubu SKOK. Studentka Michalea Listová se zaměřila na to, jak vláda bude reagovat na chystané obchodní dohody EU a USA. Podle ministra Mládka máme šanci náš export do USA rozšiřovat, pokud padnou bariéry.

Petr Janský, který přednáší ekonomii na UK v Praze, upozornil, že výdaje na vědu a výzkum nejsou srovnatelné s vyspělými západními zeměmi. Podle něj nám schází přenos poznatků z výzkumu do průmyslu. Podle ředitele Microsoftu pro Evropu v Praze Jana Mühlfeita se musíme porovnávat s nejlepšími zeměmi na světě. „Zlepšili jsme se v technologické připravenosti, ale nepřeměňujeme ji v technologickou výhodu,“ dodal Jan Mühlfeit.

Na Fóru Zlaté koruny došlo i na výsledky exkluzivního výzkumu, který Zlatá koruna provedla ve spolupráci se společností Ipsos. Mínění veřejnosti je podle výzkumu skeptické k řešení zásadních problémů. Téměř 80 % lidí nevidí hmatatelné výsledky v boji proti korupci, podle tří čtvrtin se nezlepšila vymahatelnost práva. Dvě třetiny lidí nevěří, že se v příštích dvou letech zvýší jejich životní úroveň. Rovněž dvě třetiny lidí se obávají, že krize ještě neskončila.  

Předseda AMSP Karel Havlíček zdůraznil, že se musíme poučit, nejen jak přežít v konkurenčním prostředí, ale jak převzít iniciativu. Měli bychom si uvědomit, že peníze nedělají peníze, ale peníze dělají lidé. Podnikatel a majitel světově úspěšné firmy LINET Zbyněk Frolík připomněl, že v ČR je řada špičkových firem, např. v oblasti sklářství, IT technologií apod. „Naše elity by neměly šířit negativní náladu, ale vytvářet atmosféru, která bude podporovat ekonomický vývoj, a ne nás neustále srážet zpět a tvářit se, že se nic nedá změnit. Máme nevyužitý potenciál polohy země v srdci Evropy, z čehož jsme vždy těžili. Dnes je to málem vnímáno jako konkurenční nevýhoda a překážka,“  řekl Zbyněk Frolík.

V diskusním bloku Financování podnikání generální ředitel České exportní banky Karel Bureš hovořil o tom, čím ČEB může přispět k pronikání českých firem do světa. Připomněl např. podporu leteckého průmyslu při vývozu letadel do nových obchodních destinací. "ČEB se v poslední době otevírá nejen velkým firmám, ale i malým a středním podnikům, což pro ně může být významná pomoc,“ dodal Karel Bureš. Generální ředitel EGAP Jan Procházka upozornil, že v zahraničním obchodu přetrvávají bariéry, které ČR stále nedokáže překonat. Vrchní ředitel ČSOB Petr Knapp si myslí, že banky mají dostatek prostředků k úvěrování firem, ale tyto finance jsou málo využívány. Portfoliový stratég Raiffeisenbank Aleš Michl rozebral, jak reálný HDP přispívá k celkovému růstu. Podle něj je problém v tom, že peníze, které kumulují banky, nejdou do ekonomiky. 

Partneři Fóra Zlaté koruny

Generální partner: OVB Allfinanz

Hlavní partner: Deloitte

Partneři: TOP HOTELS GROUP, Ipsos, CRIF - Czech Credit Bureau, Galard, Bevande, Dobrá nálada, IMPER CZ

Mediální partneři: Bankovnictví, Kurzy.cz, Leaders Magazine

Odborní partneři:
Asociace českých pojišťovacích makléřů, Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Asociace pro kapitálový trh ČR, CERGE-EI, Česká manažerská asociace, Hospodářská komora ČR, Klub finančních ředitelů, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Unie společností finančního zprostředkování a poradenství ČR, Vysoká škola finanční a správní.

Organizátor: pdMEDIA, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688