BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  11.12.2014 11:08:03

Čína do ekonomiky pumpuje rekordní objem prostředků

Dle neoficiálních zdrojů čínská centrální banka (PBOC) vyzvala tamní banky k větší úvěrové aktivitě v posledním období letošního roku. Dojít mělo i k uvolnění kvóty poměru úvěru k vkladům, resp. už od října postupně přestává PBOC striktně dbát na jejich dodržování. Hovoří se také o možném snížení požadavku rezerv.

Dle BHS (www.bhs.cz) se tak centrální banka, v návaznosti na již listopadové snížení sazeb, snaží více podpořit čínský ekonomický růst, aby napomohla ke splnění vládních cílů.

Dle PBOC údajně mají letos půjčky celkově dosáhnout rekordních 10 bil. CNY (1,62 bil. USD), když ke konci října činily 8,23 bil. USD. Mělo by tak dojít k překonání dosavadního rekordu z roku 2009, kdy se prostřednictvím půjček do ekonomiky dostalo 9,59 bil. CNY. Pro srovnání ještě na přelomu tisíciletí, resp. v roce 2000 dosáhl objem jen 1,3 bil. CNY (viz. přehled vývoje zde).

Aby se PBOC podařilo dostát cílům, dle neoficiálních informací bankám od středy začala poskytovat celkem okolo 400 mld. CNY (necelých 65 mld. USD). Učinit tak měla na mezibankovním trhu prostřednictvím dominantní China Development Bank.

Jak známo uvolněná měnová politika bank je vodou na mlýn akciovým trhům. Právě čínské akcie v návaznosti i na propojení s hongkongskou burzou zažívají velmi živé období, resp. jen v listopadu poskočily o téměř 11 % (více i zde). Další výrazné otevírání nových účtů u brokerů a tedy příliv nových prostředků vyhnal tamní trhy až na téměř 4letá maxima. Na světě jsou letos z hlavních trhů vůbec nejziskovější (k dnešku přes +38 %).

Regulátoři se nejspíše další strmý růst z úvodu prosince snaží krotit, když překvapivě udělili povolení pro uskutečnění 12 primárních emisí (IPO). Na trh by si tak o vánocích měly přijít pro prostředky i čínské největší nízkonákladové aerolinky Spring Airlines. Získat plánují 1,76 mld. CNY (285 mil. USD), které hodlají použít na financování až 9 letadel Airbus.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688