Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  01.01.2015 14:04:13

Víte kolik je od ledna minimální mzda v Německu?

Zaměstnanci v Německu mají ode dneška nárok na minimální mzdu ve výši 8,50 eura za hodinu. Zavedení plošné minimální mzdy ve vládě loni prosadila sociální demokracie (SPD), podle které se nyní zaměstnanci dočkají spravedlivého ohodnocení své práce. Ekonomové ale upozorňují, že zavedení minimální mzdy povede ke zdražení zboží a služeb. Některé firmy také v souvislosti s minimální mzdou zrušily dosavadní příplatky pro zaměstnance.

V Německu dříve zákon výši minimální mzdy nestanovoval. Nejnižší platy určovaly v některých odvětvích dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Úroveň minimální mzdy se tak lišila podle oborů i podle spolkových zemí.

Ani podle nynějšího zákona však nemají na 8,50 eura za hodinu nárok všichni zaměstnanci. Firmy nemusejí minimální mzdu platit studentům a učňům, kteří v podnicích absolvují praktickou část přípravy pro zaměstnání. Nárok na ni nemají ani dlouhodobě nezaměstnaní v prvních šesti měsících po nástupu do prvního zaměstnání. Podle ministryně práce Andrey Nahlesové tato výjimka usnadní dlouhodobě nezaměstnaným nástup do prvního zaměstnání.

Ekonomové loni varovali, že zavedení minimální mzdy znamená velkou zátěž pro firmy zaměstnávající málo kvalifikované pracovníky a pro firmy působící převážně v bývalém východním Německu, kde jsou platy na nižší úrovni než ve zbytku země. Podle průzkumu mnichovského institutu Ifo se čtvrtina firem chystá kvůli zavedení minimální mzdy zdražovat zboží a služby, 22 procent podniků plánuje propouštění.

   Angela Merkelová: Z východoněmecké šedé myšky nejmocnější ženou světa Angela Merkelová: Z východoněmecké šedé myšky nejmocnější ženou světa

Kancléřka Angela Merkelová je dokonalým symbolem německé jednoty. Silná žena hájící demokratické principy je protikladem machistických krutovládců, kteří v Evropě po celá desetiletí a staletí zasévali strach a utrpení. I proto je někdy nazývána německou maminkou. Kde se ale žena, o které nebylo až do roku 2000 příliš slyšet, vzala?

 

8 odpovědí na podstatné otázky v podání ekonoma z Goldman Sachs 

 

 

8 odpovědí na podstatné otázky v podání ekonoma z Goldman Sachs

Jan Hatzius z Goldman Sachs odpovídá na otázky, které na prahu roku 2015 považuje za zásadní. Týkají se americké ekonomiky, o jejímž globálním významu nemá smysl pochybovat.

  

 

 

 



Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688