Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  11.01.2015 14:07:32

Bude měnová reforma pokračovat?

Dnešní Partie na Primě family nebyla partií v pravém slova smyslu, nýbrž opět one man show, tentokrát místopředsedy TOP 09 a předsedy jejího poslaneckého klubu Miroslava Kalouska. Okolnost, že kdesi "za plentou" se nacházel poradce ministra Andreje Babiše, Aleš Michl, který občas mohl vstoupit prostřednictvím studiové obrazovky na této charakteristice moc nemění. Michl se do opozice prakticky nestavěl, v podstatě se omezil na glosy ve stylu já nejsem politik a proto se budu se držet svého ekonomického kopyta, dívám se a porovnávám skutečné výsledky. Samotný ministr zájmy vlády hájil jen předtočenými šoty, na které jeho předchůdce pohodlně reagoval, někdy i za pomoci záběrů z minulé neděle, kdy vládu kritizoval Václav Klaus.

Kalousek především poukázal, že prezentované solidní výsledky státního rozpočtu jsou odrazem oživení v eurozóně, takže stát vlastně vybírá daně hůře, neboť objem výběru nekoresponduje s celkovými výsledky. Vláda plánuje na investice méně, než my jsme skutečně proinvestovali, prohlásil v této souvislosti. Zdůrazňoval negativní vývoj strukturálního, deficitu který se zhoršil v komparaci s loňským rokem a predikoval další zhoršení pro rok letošní. Opakovaně se vracel ke zrušení zákona o jednotném inkasním místě, podle něhož mělo dojít mimo jiné ke snížení daně z příjmu, z čehož zručně dovozoval, že stát tak po restrikcích předchozích vlád vrací lidem méně než mohli dostat.

K jisté, i když nikoli výrazné, kontroverzi s Michlem došlo jen v otázce tzv. "plíživé měnové reformy." Exministr financí neviděl důvod pro další intervenci ČNB vedoucí k oslabení české měny, protože pokud dochází k oslabování eura, odpadají původně deklarované důvody. Babišův poradce s odvoláním na pomoc exportujícím podnikům a udržením dvouprocentní inflace naopak další intervenci nevyloučil, pokud Německo tento rok "zpomalí." 

Jak již řečeno, Miroslav Kalousek měl dobrou příležitost předvést své schopnosti v míře vrchovaté, a tuto šanci využil. Nelze říci, že moderátorka Terezie Kašparovská si počínala přímo servilně, avšak bez viditelného důrazu. Jak to vypadá, tak Prima na odchodu Jana Punčocháře nevydělala. Jeho důrazný způsob vedení diskuze, pohotově pokládané doplňující otázky jdoucí na kořen věci prostě momentálně chybí. 

Další informace a zajímavosti  zde, například dvě zajímavé obrazové exhibice, postupně doplňované.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688