Patrik Madle (ČSOB)
Investice  |  12.01.2015 11:53:25

Do nového roku vstupují čeští podnikatelé s optimismem, nicméně v kontextu zvýšené míry nejistoty

 Dílčí Index plánovaných investic se poprvé za svou historii sledování dostal z červených čísel. V letošním roce plánuje 39 % firem investovat více než loni, s nižšími investicemi počítá 38 %. „Poprvé v historii měření Indexu jsme zaznamenali více firem, které chtějí své investice rozšiřovat, než které je chtějí omezit, nicméně posílil počet podniků, které nemají jasno. Je evidentní, že vývoj v Evropě drží české podnikatele hluboko v pásmu opatrnosti,“ komentuje výsledky Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB. 

Celkový Index očekávání firem stoupl o 4,2 bodu na aktuální hodnotu 12,3. Dílčím indexem s největším optimismem v něm zůstává i nadále výhled poptávky, přestože jeho hodnota klesla již v druhém sledovaném období po sobě. Dvojnásobně se totiž zvýšil počet podnikatelů, kteří dopředu nedokážou poptávku odhadnout. Firem očekávajících zvýšení poptávky je 38 %. Naopak nižší poptávku odhaduje kolem čtvrtiny oslovených (24 %). Pozitivnější jsou v tomto ohledu větší firmy,“ říká Petr Manda.

Dílčí index plánovaných změn podnikání zaznamenal koncem roku pozitivní tendence. Zatímco procento firem, které plánují zachovat své podnikání ve stávajícím rozsahu, se na rozdíl od předchozího kvartálu prakticky nezměnilo, podíl firem, které chtějí podnikání rozšířit, se zvýšil o 2 %. Současně o 1 % klesl podíl podnikatelů, kteří hodlají podnikání omezit nebo zastavit.

 Za růstem Indexu očekávání firem stojí kromě vlastních byznys plánů firem i vesměs pozitivní zprávy z české ekonomiky. „Kromě vlastních plánů ovlivňují náladu podnikatelů také makroekonomické zprávy. Hrubý domácí produkt rostl a stát deklaroval ochotu podporovat hospodářství intenzivněji než dosud. Pozitivní vývoj sentimentu nedokázala zvrátit ani pokračující nejistota ohledně budoucího vývoje v Rusku, ani křehkost ekonomického oživení v eurozóně, projevující se mj. nepřesvědčivým vývojem Indexu podnikatelského klimatu pro německý průmysl a obchod,“ dodává Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. 

Průzkum Index očekávání firem probíhá mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání.  

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice.
Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční  banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688