Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.02.2015 08:41:42

10 pravidel obchodování s TURBO LONG/SHORT investičními certifikáty

Pro někoho opakování (matka moudrosti), pro někoho důležité informace před startem někdy i docela rychlé a zběsilé jízdy zvané obchodování.

1. Peníze potřebné k jiným účelům nikdy nepoužívejte k otevření spekulativních pozic

Pákové produkty typu TURBO LONG/SHORT jsou z principu riskantní finanční instrumenty. Proto byste měli použít jen malou část svého investičního kapitálu, abyste dokázali přestát totální ztrátu.

2. Na zvolené podkladové aktivum mějte jasný názor

Jaký vývoj lze očekávat u vybraného aktiva, jaký případný zisk, a při jakém tržním vývoji je váš scénář naopak neplatný? Na tyto otázky si musíte nejdříve odpovědět, abyste mohli vybrat vhodný TURBO LONG/SHORT a strategicky nakládat se svými pozicemi.

3. Vhodný odstup od stop-loss bariéry má prioritu před největší pákou

Pokud si vybíráte konkrétní TURBO LONG/SHORT, je stop-loss bariéra rozhodujícím parametrem. Vzdálenost mezi úrovní bariéry a aktuálním kurzem podkladového aktiva by vždy měla být stanovena velkoryse, aby vaši investici neohrozil dočasný nepříznivý pohyb ceny zvoleného podkladového aktiva. Hledání co možná nejvyšší finanční páky by se tomuto pravidlu mělo podřídit, jinak prolomení stop-loss bariéry povede k velké ztrátě a ukončení vaší pozice, ze které zůstane pouze zbytková hodnota.

4. Nenechte se znejistit aktuálními objemy obchodů

U pákových produktů a certifikátů nemají aktuálně sledované burzovní objemy obchodů pro likviditu žádnou vypovídací schopnost. Emitenti neustále kótují obchodovatelné kurzy pro všechny své produkty, takže burzovní makléř může přicházející příkazy klientů neprodleně provést. Tudíž i cenný papír, se kterým se neobchodovalo několik hodin nebo dnů, může být prodán nebo nakoupen během několika sekund za příslušnou tržní cenu.

 

 Tento graf je sice manipulativní, ale pod kotlem propadu cen ropy přitopil i Fed
Tento graf je sice manipulativní, ale pod kotlem propadu cen ropy přitopil i Fed Pokles cen ropy má jistě mnoho důvodů. Následující graf ukazuje, že v něm má prsty ...

 

5. Dbejte na atraktivní poměr mezi výnosem a rizikem

Vaše zisková očekávání by měla být vždy výrazně vyšší než možné ztráty. Jen tak můžete prostřednictvím velkých úspěchů vykompenzovat nevyhnutelné propady. Jestliže očekáváte jen malé pohyby podkladového aktiva, vyplývá z toho nutnost úzkého omezení potenciální ztráty.

6. Stanovte si jasné kurzovní cíle i stop-loss limity a držte se jich

Svůj cílový kurz podkladového aktiva byste měli jasně přenést do cílového zisku svého TURBO LONG/SHORT a disciplinovaně se toho držet. Při ziskových pozicích vede příliš často vzrůstající dychtivost k promeškaným příležitostem včasného ukončení angažmá a v konečném důsledku k opětovně klesajícím ziskům. Rovněž pro případ nepříznivého pohybu ceny podkladového aktiva by měl být stanoven a následně dodržen vlastní, individuální stop kurz. Stop-loss bariéra zabudovaná v TURBO LONG/SHORT je vhodná jen k zabránění totální ztrátě.

7. Snažte se vyhnout emocím

Princip naděje nemá v aktivním investování co dělat. Někdy váš stop-loss příkaz nešťastně uzavře vaši pozici. Právě tak se může váš cílový kurz ukázat jako příliš konzervativní. Ovšem pokud je vaše strategie dobře stanovena, budete nakonec profitovat z toho, že jste ztráty omezili do únosných mezí a bez dychtivosti jste si i pro zisky stanovili jasný cíl.

8. Obchodujte přehledné pozice

Diverzifikace je výhodou. Snít o velké pozici s obrovskými zisky není vhodné. Pouze početné malé transakce neohrozí váš investiční́ kapitál, ani když učiníte chybná rozhodnutí.

9. Vždy se snažte "zůstat ve hře"

Žádný investor nemůže při aktivním obchodování jen vyhrávat. Nenechejte se ztrátami odradit. Pokud využíváte řádně promyšlenou strategii, nemohou vám ublížit ani přechodná ztrátová období.

10. Upřednostňujte důvěryhodné emitenty

TURBO LONG/SHORT reagují mimořádně rychle na pohyby kurzu podkladového aktiva. Proto byste měli využívat pouze produkty emitentů, kteří trvale a spolehlivě kótují obchodovatelné ceny.

  Jak (ne)vypadá ztracená dekáda

Jak (ne)vypadá ztracená dekáda

Období mezi roky 2000 a 2009 se na americkém akciovém trhu často nazývá "ztracená dekáda". Během této doby nebyli investoři odměňováni akciovou rizikovou přirážkou. Navíc byli potrestáni dvěma vrcholy s následnými propady o více než 50 %. Možná je však použití pojmu "ztracená dekáda" v tomto případě poněkud ukvapené.  



Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.09.2016Long/short ETF ke snížení volatility portfolia STOX.CZ (Grant Capital)
12.07.2016Long/short produkty k tlumení volatility portfolia STOX.CZ (Grant Capital)
14.04.2016ETF - Long/short ETF vyhlazují volatilitu portfolia STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688