STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  12.02.2015 08:51:04

Jak profitovat na růstu ropy?

Autor: Zdeněk Zaňka

Ropa v posledních dnech vykazuje zajímavý růst a mnoho obchodníků začíná propadat euforii a nutkání dlouhodobě nakupovat ropu. Dokonce mne před několika týdny psal kamarád, že se chystá ropu nakupovat. Na dlouhodobé držení měl relativně zajímavý přístup – rozdělil kapitál vyhrazený pro tuto investici na 10 částí a od 50 USD dal po 3 USD pokyny pro vstup. Hezky si tedy zprůměrňoval cenu. Byl zde však jeden zásadní problém – pokyny umístil na ropné ETF USO.

Proč není dobrý nápad kupovat ropu přes USO?

Ono je vlastně jedno, zda ji nakoupíte přes USO, OIL nebo jiné ropné ETF. Pokud se podrobně podíváte na jeho vývoj, je zcela evidentní, že vývoj ropy nekopíruje úplně přesně. Navíc po velkých propadech jej kopíruje zcela nepřesně. Např. po propadu v roce 2008 se ropa vrátila na cca 60% hodnoty předchozích maxim. ETF se vrátily cca o 15%. Jejich reakce je tedy výrazně pomalejší.

Na grafu je to zcela jasně vidět:


Proč jsou ETF na ropu pomalejší než ropa skutečná?

Zde to rozeberu spíše povrchně, ale důvodem je zkrátka rolování pozic. Podkladovým aktivem ETF je futures na ropu, které má určitou splatnost a je nutné jej rolovat. Následující kontrakt se cenově odchyluje od aktuálního a to je právě to, co způsobuje neefektivitu. Vědět, jak přesně odchylka vzniká, zde popisovat nebudu. Je potřeba být si především neefektivity vědom.

Nejspíše je vám už jasné, že kamarádovi jsem nápad rozmluvil, protože by ve výsledku nejspíš nevydělal.

Jak tedy vydělat na propadu ropy?

Celkem snadno – je potřeba vyměnit ETF na ropu za jiný instrument, který je na ni silně navázán. Zde máte dvě možnosti, které se budou lišit podle vašeho kapitálu.

Nakoupit akcie ropných společností

Ropné společnosti jsou přímo závislé na ceně ropy. Pokud máte zkušenosti s analýzou akcií a můžete si dovolit na tuto investici alokovat alespoň 15 tisíc USD, je dobré vybrat si 5-10 kvalitních ropných společností a po částech je nakoupit. Nikdy ne za vše najednou. Kapitál je dobré rozdělit a v případě dalšího poklesu přikoupit. Držte se však kvalitních a zavedených společností, jako je např. XOM, CVX, COP apod.

Nakoupit sektorové ETF

Velmi dobrá volba i s menším kapitálem nebo pokud nemáte zkušenosti s detailní analýzou akcií. Sektorové ETF na energie – XLE, je velmi dobrá volba. Jak můžeme vidět na grafu, jeho korelace s ropou je velmi silná. Pokud tedy půjde ropa nahoru, nejspíše půjde i toto ETF.

Toto ETF má jako podkladové aktivum energetické společnosti. Dvě největší pozice má ve společnostech XOM a CVX, které tvoří 30% ETF.

Závislost XLE a ropy je zřejmá z grafu:


Třetí možností je využívat krátkodobých pohybů a kupovat ETF na několik dní společně se silnými pohyby. To už však vyžaduje dostatek zkušeností a mít možnost být na trhu prakticky neustále. Krátkodobé pohyby využíváme např. s klienty na advisor účtech, nicméně tato metoda by vydala na samostatný článek, proto ji zde rozebírat nebudu.

Závěr

Ropa má potenciál vrátit se zpět k 80 USD za barel. To nám může přinést pěkné zisky a příležitosti k těmto investicím nemáme každý den. Trh je dnes volatilní a potenciál zdravé korekce o cca 15% je reálný, což samozřejmě pošle dolu i XLE, nicméně s tímto je potřeba počítat a i proto je dobré si nákup rozdělit na více částí. Obchodování akcií není o tom snažit se přesně na cent chytit dno, ale nakoupit chytře a s rozmyslem.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.08.2019Ropa profituje z Trumpovy obchodní otočky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.12.2018Ropa profituje z prodloužení spolupráce Saúdů a Rusů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688