Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.03.2015 08:46:53

Technická analýza zná novou formaci!

Od začátku roku se na řadě světových indexů objevuje dosud nepopsaná formace, která slibuje další růst cen akcií. Slavní pionýři technické analýzy ji dlouho ignorovali, nyní si ale vydobyla své místo na slunci!

Jde o formaci dvouhrbého velblouda s pořádně dlouhým krkem. Najdete ji na grafu S&P 500 nebo Nasdaq 100 (na obrázku). Krk velblouda je právě tak dlouhý, jak silná bude další nadvláda býků na trhu. Formace dvouhrbého velblouda ukazuje na vytrvalost a odhodlání trhu přejít poušť finančních a geopolitických problémů.

Dvouhrbý velbloud jako formace technické analýzy
Dvouhrbý velbloud jako formace technické analýzyZdroj: Price Action Lab Blog

Formace je natolik signifikantní, že by měla být zahrnuta do 1 527. vydání Knihy patternů, díky které jen za poslední rok fantasticky zbohatly miliony traderů po celém světě.

A teď bez senzací

Senzace prodávají. Katastrofy nejlépe. I proto veřejnost z oboru technické analýzy zná třeba znamení Hindenburg, jakkoli je pro svou složitost jen zdlouhavě popsatelné a na grafu mnohdy ne příliš zajímavé (kam se hrabe na velblouda). Když se na Hindenburg zeptáte analytika, který se technickými formacemi zabývá, začne googlovat a předčítat vám něco z Investopedie.

Hindenburg zní silně, až strašidelně. Všichni si hned uvědomí, jak neslavně slavná vzducholoď skončila. Kdyby někdo vymyslel znamení Titanic, má o palcové titulky postaráno. Cílem technické analýzy a lidí, kteří se jí profesionálně zabývají, ale není někoho šokovat. Jde o jeden z mnoha přístupů, který při zodpovědném používání může vydělávat peníze.

Laici si rádi čtou o zajímavých patternech, indikátorech a podobně, a to nejen technických. Proto všechny ty Santa Claus rally, lednové (d)efekty, odrážející se mrtvé kočky a hlavy trčící mezi rameny. Těmto pojmům rozumí skoro každý hned napoprvé - fanoušci je milují, kritici technické analýzy si je naopak berou do úst jako důkaz nesmyslnosti celé věci. Málokdo ale správně chápe vztahy mezi kupujícími a prodávajícími, které jsou za za pohyby na trzích.

Obchodník s přezdívkou Midnight Trader, jehož příspěvky najdete i na Yahoo! Finance, svou zkušenost se skeptiky nedávno popsal velice výstižně. "Na jedné přednášce jsem ukazoval pár grafů vývoje na mladých trzích. Věnoval jsem se sentimentu a cenám. Někdo z publika mě v jednu chvíli přerušil s tím, že ‘ty čáry přece můžu nakreslit jakkoli’. Odpověděl jsem: ‘Chyba! Vy je můžete nakreslit jakkoli.’ Nemělo ale smysl se hádat, ten člověk měl jasno, než ten dotaz položil. Možná jsem měl prezentaci udělat o něčem, jako je znamení Hindenburg. To by se možná bývalo setkalo s lepší odezvou."

Tato slova jsou důležitá. Z technické analýzy si můžeme dělat legraci, můžeme jí nevěřit, brát ji s rezervou. Všechny tyto přístupy jsou legitimní. Pokud ji chceme využívat pro vlastní obchodování, měli bychom začít jejím studiem.

  • Akcie na rekordech: Tentokrát je to jiné, akorát s tím samým Jimem Cramerem 
  •  


    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář





    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Ochranné známky

    Finanční katalog

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Monitoring ekonomiky

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688