Jan Žák (Zlaťáky)
Ptáme se odborníka  |  25.03.2015 16:15:57

Je stříbro vhodnou investicí?

Zajímalo by Vás, zda-li je stříbro vhodnou volbou pro Vaši investici? Na toto téma jsme se zeptali Jana Žáka ze společnosti Zlaťáky.cz.

Je opravdu stříbro vhodnou komoditou pro Vaše investiční portfolio?

Tato, pro mnohé podceňovaná, komodita skrývá jednoznačně velice zajímavý potenciál zhodnocení. Je tedy škoda, že ji někteří investoři již nezařadili do svých portfolií. Fakt, že některé investory odrazuje sazba DPH či „spread“, neboli rozdíl mezi prodejní a výkupní cenou, která je vyšší než u zlata, je pochopitelný. Tyto nevýhody však budou na delší časové ose vymazány.

Můžete nám prozradit jaký význam mělo stříbro v historii?

Při ohlednutí do historie sehrálo stříbro vždy velice významnou roli. Tento vzácný kov, jakožto váhovou či peněžní jednotku, objevili staří Egypťané či obyvatelé Mezopotámie již v 18. století př.n.l. Penězi se stalo stříbro a zlato v 7. století př.n.l., kdy se v Lýdii (na území tzv. Malé Asie) začaly razit první mince z těchto drahých kovů.Po celou dobu evropského středověku mělo rozhodující pozici v měně stříbro, a to až do 19. století. Zlato v průběhu těchto dějin samozřejmě také významně zasahovalo do dění, avšak při střídání různých cyklů monometalistických období (měna kryta pouze jedním kovem) docházelo vždy k problému při určování poměru mezi cenou zlata a stříbra. Novodobá historie zlata jako měnového kovu začíná až v roce 1816. V tomto roce bylo zlato ve Velké Británii uzákoněno jako jediná míra hodnot. Pro částky vyšší než dvě libry se legálním platidlem staly zlaté mince nazývané sovereign. Toto ohlédnutí do historie je určitě příjemnou pozvánkou pro zařazení stříbra do investičního portfolia.

stribrne_mince_lydie

Jaké jsou tedy hlavní důvody proč vlastnit stříbro?

Z mého pohledu se jedná o tyto tři faktory:

1) nerovnováha cen – Již jsem se zmínil o historickém problému mezi určením poměru ceny zlata a stříbra. Nicméně platí fakt, že poměr mezi cenou zlata a stříbra byl za posledních 4500 let průměrně v rozpětí 1:5 až 1:12. Když se podíváme na současnou situaci, tak poměr mezi cenou zlata a stříbra je cca 1:60. Což může značit, že se stříbro může reálně zhodnotit až o 5-ti násobek, aby se dostalo do své přirozené korelace.

pomer_zlata_stribra_graf

2) využití stříbra – Určitě podstatný důvod pro držení stříbra je také fakt,že má velice široké využití v průmyslu, resp. v elektrotechnice či zdravotnictví. Díky jeho skvělým fyzikálním vlastnostem bude vždy vyhledávaným kovem. I v období krize není sektor tak zasažen, jak tomu bývá u těžkého průmyslu. Celkově lze říci, že spotřeba stříbra již dnes výrazně převyšuje těžbu.

produkce_poptavka_graf

3) těžba – Kvalitní povrchové naleziště jsou defacto již dnes vytěženy. Stříbro se musí „dolovat“ stále ve větších hloubkách a tím se samozřejmě velice prodražuje jeho těžba. Navíc se ve své ryzí podobě prakticky nevyskytuje a je vždy těženo ve sloučeninách. Především v rudě mědi, niklu či zinku. Z tohoto důvodu je další argument pro držení stříbra fakt, že pokud by těžařské společnosti chtěly impulzivně vytěžit více stříbra, současně by musely vytěžit i ostatní rudy, čímž by afektovaly cenu těchto kovů. Což není ekonomicky či tržně výhodné! Ze stejného důvodu lze považovat za výhodu také fakt, že mnoho těžařských dolů zaměřených na těžbu primárních kovů bylo pro neefektivitu uzavřeno.

svetova_tezba_stribra

Samozřejmě ještě je nutné upozornit na faktor, že stříbro je v posledních několika letech vysoce volatilní komoditou. Je tedy třeba brát na zřetel, že pokud bude někdo investovat do stříbra v krátkém časovém horizontu, vystavuje se riziku, které souvisí s vysoce agresivní investiční strategií. Tato skutečnost je také dána vysokým „marginem“, ve kterém je stříbro obchodováno na burze. Dlouhodobé investory by však toto varování nemělo odradit.
Každého investora také potěší fakt, že cena stříbra roste nejen za předpokladu, že se ekonomice nedaří, a tedy drahé kovy mají růstový potenciál, ale naopak i v době, kdy se ekonomika oživí a tím tedy vzroste průmyslová poptávka.

Jinými slovy lze říci, že investicí do stříbra určitě velice významně oživíte Vaše portfolio a získáte reálné a velice perspektivní aktivum!

 
Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

18.05. 10:14  zde najdete víc informací o stříbře (Jura Bocek)
31.07. 20:19  Darmozraci (Toper harley)
25.03. 17:20  ..... (bull)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688