Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.04.2015 09:01:36

Krach na trzích v roce 2016: Odpočítávání už začalo

To už tu dlouho nebylo. Notorický pesimista Paul Farrell tvrdí, že je nejvyšší čas začít odpočítávat krach trhu v roce 2016. A nepůjde prý jen o drobnou korekci, ale o 50% propad!

Většina investorů nechce o katastrofách slyšet. Zase "by to mělo spadnout", když se Nasdaq konečně vyšplhal ke svému dosavadnímu maximu 5 tisíc bodů, nebo ne?

Právě proto by se měli mít investoři na pozoru, varuje Farrell. Na trhu triumfují primární úpisy akcií technologických firem a ceny raketově rostou. "Krach je jistou sázkou, ale asi ne dříve, než se přiblížíme ke konci prezidentského cyklu v USA," projektuje Farrell svou další katastrofickou předpověď.

Viníkem vzniku tržního prostředí připomínajícího časovanou bombu je podle něj americká centrální banka. Podle některých teoretiků nedošlo ke krachu trhu v letech 2012 až 2013 jen díky tomu, že Fed "šlápl na plyn" a zaplavil trh dalšími penězi. Krize byla ale jen odsunuta do budoucna, podle Farrella je tak téměř jisté, že uhodí později a s mnohem větší intenzitou.

Proč nepřijde krach už letos?

Mark Hulbert varuje, že je akciové riziko dnes vyšší než v době internetové bubliny. Pravděpodobná je ale jen korekce, protože lze také počítat s typicky silným třetím rokem prezidentského cyklu. Podle Sue Chang, která rovněž přispívá na server MarketWatch, by mělo dojít ke korekci hluboké 10-20 % do letošního července.

Déja vu 2008

Známý investor Jeremy Grantham předpovídá, že někdy kolem prezidentských voleb splaskne tržní bublina, otočí se trend a trh ztratí minimálně 50 % hodnoty. Dow pak klesne na zhruba 9 tisíc bodů. Investoři si to dnes snad ani neumějí představit.

Index S&P 500 v posledních dnech opět posouval historické rekordy, ale mnoho investorů v tom stále nespatřuje žádný problém. Když trh míří stále vzhůru, kdo by se strachoval, že? Býci se cítí jako neporazitelní.  

Déja vu 2000

Iracionální euforie dnes panuje podobně jako při technologické bublině. Zalistujte o 16 let zpět na rok 1999. Mánie na akciovém trhu. Žhavá Wall Street. Raketový růst cen akcií. Tehdy investoři požadovali bláznivé zisky z držení akcií, předních 19 podílových fondů na přelomu tisíciletí vykázalo 179% až 323% roční výnosy.

Akcionáři technologických firem očekávali více než 100% zhodnocení při nulových firemních tržbách. Smáli se 30% výnosům indexových fondů. O akciích se mluvilo na každém rohu. Pak ale přišel rok 2000 a splasknutí technologické bubliny. Dvě války a 30 měsíců recese.

Do roku 2005 tu byla nová mánie - reality. Wall Street, Main Street, všichni opět šíleli. Důkaz toho, že jsme nepoučitelní a sami sobě největšími nepřáteli.

Déja vu 1929

"USA jsou dnes zranitelnější než kdy dříve, více než v době Velké deprese nebo občanské války," tvrdí Thom Hartmann v The Crash of 2016. "Pilíře demokracie - podpora střední třídy - byly podkopány. Bez nich Amerika balancuje na pokraji dalšího krachu."

"USA jsou v ekonomické implozi, která by mohla přinést něco horšího, než byla Velká deprese," varuje Hartmann. Jeho analýza je brutální. "Pozlátko kdysi velkých USA se brzy rozpadne a ukáže se shnilé jádro, kde síla a chamtivost korporací a miliardářů nahradily demokratickou infrastrukturu a vládu. Kdysi osvícený politický a ekonomický systém USA byl zmanipulován, aby zajistil úspěch úzké skupiny společnosti na úkor nás všech."

Mezi lety 2012 a 2013 experti varovali, že je na tom trh bídně. V prosinci Wall Street Journal napsal, že se po letech v negativním teritoriu - ztracené dekádě Wall Street - konečně podařilo trend na inflačně očištěné bázi prolomit. Trvalo 13 dlouhých let nahradit ztráty z let 2000 a 2008. Investoři se ale nyní vrátili k optimismu, panika utichla a koupila býkům další čas.

Farrell připomíná, že v 20. března 200% varoval, že nikdo neslyší přicházet možnou příští krizi. Nyní varuje opět, jako už tolikrát. Rok 2016 podle něj bude rokem nové krize. Poslouchejte pozorně, pokud nechcete být překvapeni. A pokud za rok chcete vést chytré řeči.

 

 Medvěda na trhu poznáte, až když přijde
Medvěda na trhu poznáte, až když přijde

Myslíte si, že odhadnete vrchol trhu? Těžko. Vlastně by se dalo vsadit na to, že dokud medvědi pořádně nezaútočí, ani o nich nebudete vědět 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688