Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.04.2015 08:00:26

Nick Beecroft (Saxo): Ještě stále sázejte na akcie, dolar nechá paritu s eurem daleko za sebou

Evropské akcie mají díky kvantitativnímu uvolňování našlápnuto k cestě výše a posilovat by měly i burzy v Americe. Akcie tak v modelovém portfoliu Nicka Beecrofta, analytika ze Saxo Capital Markets, zabírají zhruba 65 %. Pojistkou do nepohody je 25% podíl kvalitních dluhopisů a 10 % ve zlatě. To by mělo zafungovat jako záchranná brzda v případě, že se inflační spirála roztočí rychlostí, jakou si nyní nikdo nepřipouští.

Růst HDP USA bude letos asi slabší, než se čekalo. Turbulence v eurozóně trvají, Čína bojuje se zpomalením a Japonsko se chytá stébla od centrální banky. Jakou strategii za této situace zvolit?

Podle mě má stále smysl užít si jízdu, dokud trvá. Je možné očekávat další posílení rizikových aktiv. To platí o amerických i evropských akciích, zřejmě ve větší míře těch evropských. Viděli jsme, co kvantitativní uvolňování udělalo s cenami akcií ve Spojených státech, a něčeho podobného bychom se mohli dočkat na starém kontinentu. Půjde o historicky takřka bezprecedentní rozpor mezi zdravím akciových trhů a ekonomiky jako takové. To minimálně letos nabídne zajímavé momentum. Valuace v Evropě totiž mají prostor růst a dostat se na úroveň amerických, což investorům slibuje zajímavé zisky.


Jan Vedral (Conseq): Rizika jsou neúměrná výnosům. Určitě si to odskáčeme, ale letos to ještě nebude

Jan Vedral (Conseq): Rizika jsou neúměrná výnosům. Určitě si to odskáčeme, ale letos to ještě nebude

Hlavní manažer investic ve společnosti Conseq a český investiční guru Jan Vedral nabídl exkluzivně Investičnímu webu své názory na současné tržní prostředí. Dosahování výnosů z konzervativních investic je stále tvrdším oříškem jak pro drobné investory, tak pro velké fondy.

  

Z investiční ofenzivy přejděme do obrany. Jak hodnotíte situaci na dluhopisovém trhu?

Výnosy z dluhopisů podle mě dosáhly pro toto pololetí svého limitu. Desetileté americké bondy se například nedávno dostaly s výnosy na 2,25 % a hodně by mě překvapilo, kdyby se v brzké době dostaly výše. Deflace totiž zůstane strašákem, zatímco růst mezd bude nadále ekonomy spíše zklamávat. Některá americká ekonomická data z posledních týdnů navíc signalizují zhoršování situace.

Podle většiny trhu Fed zvýší sazby letos, zřejmě ve druhém pololetí, podle vás k tomuto kroku přistoupí až v roce 2016. Co tedy čekat od amerického dolaru?

Podle mě může být letos i navzdory uvolněné politice Fedu silný. Je to o relativní síle oproti dalším měnám a na trhu je nepochybně mnoho velkých měn, které jsou na tom hůře než dolar. Do této skupiny patří i euro kvůli dlouhotrvajícím problémům v eurozóně a nedávno spuštěnému kvantitativnímu uvolňování. Mohlo by navíc dojít k rozšíření současného programu, potíže s Řeckem trvají a tak dále. Co se libry týče, od hlavního ekonoma Bank of England jsme se dočkali výrazně holubičích vyjádření, podle kterých by mohly sazby dokonce zamířit dolů, nikoli vzhůru, jak většina trhu čeká. I proto nyní libře moc nevěřím. A to samé platí o jenu, který si Japonci přejí mít slabý. Pokud se tedy zaměříme na kurz dolaru vůči velkým měnám, nevidím důvod, proč by měl přestat posilovat.

Znamená to, že podobně jako část trhu čekáte, že dolar zaútočí na paritu s eurem? A pokud ano, kdy bychom se toho mohli dočkat?

Letos by posílení dolaru pod paritu s eurem nemělo nikoho překvapit, realistická je podle mě úroveň 0,9 EUR/USD. Dojde k tomu podle mě i v případě, že se podaří vyřešit problémy s Řeckem. Kdyby došlo na bouřlivý Grexit, tedy odchod země z eurozóny, lze očekávat i úrovně 0,83 EUR/USD, což je pro euro velice blízko historického dna. Shrnuto, euro vidím jako medvěd a dolar jako býk.

 Jak byste tedy nyní skládal své modelové portfolio?

Byl bych výrazně overweight v akciích, řekněme 60-70 % portfolia. 25 % by připadlo na kvalitní dluhopisy a 10 % na zlato. Tento cenný kov, můj starý dobrý přítel, by byl v portfoliu pro případ, že budou centrální bankéři v boji za vyšší inflaci úspěšnější, než sami čekají.

články

40 nejlevnějších amerických akcií na prahu druhého kvartálu

 

40 nejlevnějších amerických akcií na prahu druhého kvartálu

Investiční banka Goldman Sachs seřadila americké akcie podle toho, jak vzdálená byla jejich aktuální cena 31. března od cílové ceny, kterou jim predikují analytici z banky. Největší rozdíly v obou cenách ukázaly z pohledu banky na největší podhodnocení. A seznam investičních tipů na druhý kvartál byl na světě.


 

  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.11.2022Euro s dolarem na paritě, koruna korigovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.07.2022Parita na trhu eura s dolarem tento týden odolala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688