BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.04.2015 11:57:14

Evropský akciový trh díky slabšímu euru na nových historických maximech, analýza GBP/AUD, GBP/CAD

Evropský akciový trh otevírá na konci týdne v kladných číslech. Německý akciový index DAX atakuje nová historická maxima. Ta již včera překonal index Eurostoxx 600.  Evropský akciový trh, podobně jako tomu bylo v případě USA, těží z levných peněz, tedy z programu kvantitativního uvolňování (QE).

Mezinárodní měnový fond (MMF) potvrdil, že Řecko uhradilo plánovanou splátku dluhu ve výši 450 milionů eur. Tamní akciový trh reagoval na tyto zprávy 1procentním posílením. Řecko už příští týden čeká další splátka, a to krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur. Podle slov Vladimíra Putina řecký premiér Tsipras v průběhu návštěvy Moskvy nepožádal Rusko o finanční pomoc. Náměstci ministrů financí eurozóny dali Aténám na včerejším setkání šest pracovních dnů na přepracování vládního seznamu reforem. Chtějí zajistit, aby bylo možné dosáhnout dohody o uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního záchranného programu na zasedání Euroskupiny v Rize (24. dubna). Řecko sice začátkem měsíce předložilo přepracovaný 26stránkový seznam reforem, avšak ty jsou podle věřitelů příliš optimistické, zejména co se týče rozpočtových příjmů při vymáhání daní. Věřitelé Řecku rovněž vytýkají, že se vyhýbá klíčovým problémům souvisejícím s penzijním systémem a trhem práce. Atény rovněž potvrdily, že plánují pokračovat s privatizací státního majetku.

Americký dolar (USD) je zpátky na stupni vítězů mezi měnami. Zápis z březnového zasedání centrální banky (Fed) potvrdil, že členové bankovní rady se přiklánějí k tomu, aby se letos zvýšila základní úroková sazba. Ačkoliv bude utahování monetární politiky pomalejší, USA jdou jiným směrem než eurozóna nebo Japonsko, proto má dolar před těmito měnami jasně navrch. Růst USD včera podpořily i vyšší výnosyamerických státních dluhopisů. Ty jsou kousek pod 2 procenty, zatímco výnosy z německých státních 10letých bondů se nachází jenom kousek nad nulou. Navíc výnosy z německých státních dluhopisů se splatností do 8 let jsou v záporu. Silnému dolaru zatím nejvíce odolává australský dolar (AUD). Ten je posílen úterním rozhodnutím centrální banky nesnížit základní úrokovou sazbu.

Americký akciový trh uzavřel včera mírně v plusu. Tamní indexy si v průměru připsaly 0,4 procenta zisku.  Na kladnou americkou seanci navázala dnes ráno i Asie. Japonský akciový index se podíval nad kulaté číslo 20 000 bodů, nicméně uzavřít nad touto psychologickou hladinou se mu nepodařilo. Index Hang Seng tento týden posílil o 7 procent a je nejvýše od ledna 2008.

USA včera zveřejnily počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Data byla v souladu s očekáváním trhu. Zajímavostí je, že 4týdenní průměr klesl nejníže od roku 2000, což je pro americký trh práce, a tedy i USD pozitivním znamením.

GBP/AUD se obchoduje u rostoucí trendové linie. Sledujme reakci měnového páru na tuto hodnotu, zejména uzavření na týdenní svíčce, které nám může hodně napovědět.

 

Podobnou situaci jako nA GBP/AUD lze vidět i na GBP/JPY, kde se libra rovněž obchoduje u dlouhodobého supportu. I tady bude zajímavá rekce libry na tuto klíčovou hodnotu. Kdyby libra pod ní klesla, otevře se jí zajímavý prostor dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688