Jaký povrch je pro terasu nejlepší, aby vás v létě nepálila chodidla?

  Existují rozdíly mezi materiály, ovlivňuje teplotu terasy i její barva? V průběhu letních měsíců patří dotaz na teplotu terasového materiálu k těm nejčastějším, které zákazníci pokládají, rozhodli jsme se tedy zrealizovat přesný test. Měření probíhalo v Terasovém centru ve Štěrboholích v Praze.  Pomocí infračerveného teploměru Voltcraft IR 260-8S byl během několika opravdu „parných“ dnů měřen povrch různých terasových materiálů. Zajímal nás rozdíl teploty s ohledem na barevnost materiálu a také, jak se liší vlastnosti tradičních – dřevěných teras a teras z moderních – tzv. kompozitních materiálů (směs dřeva a plastu). Porovnávali jsme i několik různých výrobců kompozitních terasových prken.

Závěry jsou jednoznačné. Nejvíce se na sluníčku v horkých dnech rozpalují materiály ze 100% plastu nebo z recyklátu a tmavé povrchy. Kompozitní materiály, jako např. WoodPlastic®, který obsahuje optimální poměr surovin (60 % dřevo, 40 % zdravotně nezávadný polymer HDPE), vycházejí z testu jako nejpříjemnější. Vysoký obsah dřeva zde funguje jako izolace, a kvalitní polymery se tolik nerozehřejí. Při tropické teplotě 35°C se na extrémních 79° C rozpálilo terasové prkno z exotického dřeva natřeného černou lazurou.

Pokud bylo venku 33°C, naměřili jsme:

Exotické dřevo s černým nátěrem     73,4°C
Platový recyklát                                 71°C
Čínská terasová prkna                      70°C
Exotické bangirai                                62,5°C
drážkovaná plná prkna wpc – palisander     52,8°C
drážkovaná plná prkna – šedý odstín           49,8°C

U venkovní teploty 30° C byl rozdíl mezi černě natřeným dřevem a Woodplastic® terasovým prknem STAR MERBAU 25° C – tedy dřevo mělo teplotu 64,5° C a STAR MERBAU terasa 40,6°C, recyklát se rozpálil na 68°C. U příjemnější venkovní teploty 25°C byly nejvyšší údaje opět u černého nátěru: 65,5°C, recyklát 64°C, STAR NATURE TEAK 49°C.

Jak z testu vyplývá, je rozhodně lepší vybírat materiály se světlejší barvou, a pokud budou kompozitní, tak je lepší se vyvarovat těch s vyšším obsahem plastů a levných recyklátů (pozor v případě napodobenin – zde hrozí i zdravotní rizika z obsažených surovin!). Upřednostňujte materiály kvalitní, kde máte jistotu původu a záruky od renomovaných českých výrobců.
Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada