Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  06.05.2015 14:17:53

Tvrdá data nasvědčují soumraku globalizace, světový obchod se snížil


Efekt
y pádu totalitních režimů a integrace Číny do světového obchodu, které výrazně přispěly k nárůstu světového obchodu v 90. letech, jsou prý u konce a globalizace s nimi. 

Objem světového obchodu se v prvních měsících letošního roku v rozporu s očekáváním,snížil. Informoval o tom Nizozemský úřad pro analýzu hospodářské politiky. V lednu 2015 se objem světového obchodu snížil meziměsíčně o 1,6 % a v únoru o 0,9 %. Světová obchodní organizace (WTO) již snížila odhad růstu světového obchodu pro tento rok na 2,8 % z přechozích 5,3 %, která předpovídal ještě v dubnu loňského roku.

Není to poprvé, co WTO spolu s Mezinárodním měnovým fondem a OECD takto změnily své předpovědi. Nejde však pouze o úpravu prognózy vývoje světového obchodu. Nepřesné předpovědi vycházejí z neočekávaného vývoje světového HDP a objem světového obchodu a HDP jdou víceméně ruku v ruce. Pokud tedy někdo předpovídá určitý vývoj HDP, odpovídá tomu i předpověď světového obchodu. A je faktem, že předpovědi světového ekonomického vývoje se zejména v období po světové finanční krizi často mýlily.

Generální ředitel WTO Robert Azevedo k tomu pro Wall Street Journal poznamenal: „Růst světového obchodu byl v posledních letech zklamáním. Je to však důsledek slabého hospodářského růstu v období po finanční krizi. Slabý růst obchodu předpokládáme i v následujících letech. Jednak kvůli stále křehkému hospodářskému růstu, jednak kvůli pokračujícímu geopolitickému napětí ve světě.“

Za jen pomalu oživujícím světovým obchodem však nemusí být nutně jen pomalé oživení světového hospodářského růstu po snad již skončené recesi světové ekonomiky. Podle analytiků společnosti Capital Economics je přetrvávající nepřesvědčivý vývoj obchodu spojen s měnící se strukturou globální ekonomiky. Dokonce tvrdí, že proces globalizace, který byl podle Capital Economics charakteristický pro vývoj v posledních dvou dekádách před finanční krizí, se vyčerpal, případně je výrazně méně dynamický. Rovněž efekty pádu totalitních režimů v bývalých socialistických zemích a integrace Číny do světového obchodu, které výrazně přispěly k nárůstu světového obchodu v 90. letech, jsou prý u konce. „Domníváme se, že mimořádný nárůst světového obchodu z 90. let a první dekády tohoto století, byl tažen převážně zapojením Číny a bývalých komunistických zemí do globálních obchodních toků. Tento proces je dnes víceméně u konce. S tím souvisí i naše přesvědčení, že naděje na silné oživení světového obchodu budou pravděpodobně zklamány,“ dodávají analytici z Capital Economics.

Naproti tomu šéf oddělení pro výzkum mezinárodního obchodu z ING Raoul Leering je přesvědčený o tom, že novým impulsem pro obnovení růstu světového obchodu může být „dohoda WTOroku 2013 uzavřená na Bali, která zjednoduší celní procedury a rozproudí uzavírání regionálních obchodních dohod, jako například Transpacifické partnerství.“ Přesto dodává, že „největší vlna globálních změn je pravděpodobně za námi.“

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688