Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  13.05.2015 18:22:35

Tři investiční přístupy jak vybrat kvalitní akcie a 10 vybraných akciových titulů.

Na počátku 20. století bylo chování valné většiny investorů založeno na čiré spekulaci a insider trandingu. Ve 20. letech dva profesoři z Kolumbijské univerzity – Benjamin Graham a David Dodd – světu představili filosofii hodnotového investování, která brzy nabyla velké popularity. Myšlenku, že správná cena akcie může být určena na základě výzkumu fundamentů, však nejvíce proslavil až jejich žák – Warren Buffett. Nicméně, hodnotové investování, tak jak jej známe z knih „Security Analysis“ nebo „The intelligent investor“ už možná déle nebude černým koněm mezi dlouhodobými strategiemi výběru akcií.

Hodnotové investování (value investing)

Hlavním nevýhodou hodnotového investování je totiž skutečnost, že společnosti vyhovující jeho kritérií mají obvykle podprůměrné růstové vyhlídky. Díky moderním informačním technologiím a současným vědeckým poznatkům dnes investoři dovednou mnohem lépe odhadnout a ocenit budoucnost, což hraje ve prospěch růstového investování, které oproti hodnotovému klade více důraz na budoucí potenciál společnosti. Lze tedy předpokládat, že s rostoucí předvídatelností ziskového potenciálu firem se bude filosofie růstového investování těšit stále větší oblibě.

Růstové investování (growth investing)

Nicméně i růstové investování má své stinné stránky. Mnoho růstových společností se zpravidla obchoduje s valuační prémií, což v konečném důsledku znamená pro investora zvýšené riziko. V případě jakýchkoliv negativních událostí či turbulencí na trhu ceny růstových akcií často výrazně kolísají. Daleko nepříjemnější situace však nastává, když paralelně s růstem zisků začne klesat vysoké PE ratio. V takovém případě se cena akcie i navzdory rostoucí ziskovosti nemusí vůbec během několika let změnit.

GARP kombinuje obojí (growth at reasonable price)

Vedle value a growth investingu existuje ještě tzv. GARP (growth at reasonable price) investing, který oba směry kombinuje. Primárním cílem GARP investorů je vyhnout se výše uvedeným nedostatkům hodnotového a růstového investování, čehož se při výběru dosáhne vyloučením těch růstových společností, jejichž tržní valuace neopodstatněně vysoká. V praxi to znamená hledání společností s ročním tempem růstu čistého zisku na akcii někde mezi 15-30% a vyloučením těch, které mají PE ratio větší než 25x. Nejdůležitějším ukazatelem kteréhokoliv GARP investora je bezesporu PEG ratio, což v podstatě není nic jiného než běžné PE ratio vydělené průměrnou očekávanou mírou růstu zisku v nadcházejících letech. Aby byl daný titul pro GARP investory atraktivní, měl by být tento podíl menší než jedna.

Magazín Fortune každoročně vyhlašuje žebříček 100 nejrychleji rostoucích společností světa. My jsme z posledního seznamu rozhodli vybrat ty, které se vzhledem k jejich růstové historii a potenciálu obchodují v souladu s filosofií GARP i na zajímavých valuacích.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Investiční výhled na rok 2015

Čtenářům kurzy.cz nabízíme možnost zdarma stažení pokročilé analýzy Investiční výhled 2015, ve které se mimo jiné dozvíte, zdali jsou evropské indexy dražší než americké, zdali je návrat k ziskovosti v Eurozóně reálný, jaké lze očekávat tempa růstu v roce 2015 či zdali jsou asijské trhy investičně nejatraktivnější. Pro stažení analýzy pokračujte kliknutím na grafické logo Investiční výhled 2015.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688