Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.06.2015 20:36:12

10 důvodů, proč musíte dát výpověď

Úspěšný podnikatel, investor a spisovatel James Altucher ve svém příspěvku na LinkedInu svým "followerům" působivě vysvětluje, proč v současnosti nedává smysl nechat se zotročovat v zaměstnání.

1. Střední třída je likvidována

Jednou se jeden manažer, který se stará o miliardy dolarů, rozhlédl z okna a pravil: "Vidíte všechny ty kancelářské budovy? Jsou prázdné. Střední třída byla vymýcena!" A skutečně, celá podlaží byla temná, sem tam nějaký osvětlený stůl, ale většina zela prázdnotou. Lidi z kanceláří vyhnal outsourcing, případně jejich úkoly převzaly technologie.

Součástí nejbohatší třídy v USA se sice loni stalo více lidí než o rok dříve, nicméně na potravinové lístky se stojí zdaleka největší fronty v historii. Je tu nové paradigma - střední třída vymírá. Americký sen nikdy neexistoval, byl to jen marketingový trik. Využil ho i ten největší poskytovatel hypoték posledních 50 let, hypotéční ústav Fannie Mae. "Díky nám se americký sen stává skutečností," znělo jeho heslo.

2. Mají náhradu

Technologie, outsourcing, vyšší produktivita a efektivita, a na druhé straně větší podíl lidí bez práce na dávkách na úkor pracující střední třídy.

Řada zaměstnání, která byla ještě před 20 lety samozřejmou součástí ekonomiky, už není potřeba. Celé první desetiletí nového tisíciletí si manažeři lámali hlavy: "Jak se zbavíme celé té mrtvé váhy?" Rok 2008 jim dal šanci. Měli pro všechny propouštěné zdůvodnění: "Za to může ekonomika!" Z recese byly USA venku už v roce 2009. Jsou to čtyři roky, ale pracovní místa se stále neobnovila.

3. Firmy potlačují osobnost

Jeden důležitý člověk z velkých novin chtěl po Altucherovi radu, jak zvýšit návštěvnost jejich webových stránek. Hned na začátku setkání si ale postěžoval: "Naši nejlepší autoři využívají v příspěvcích své twitterové přezdívky, a když pak dosáhnou velkého množství followerů, začnou požadovat vyšší plat." - "V čem je problém? Vy nechcete, aby byli vaši redaktoři populární a uznávaní?" - "Ne, populární mají být noviny. Nechceme, aby nám vznikaly samostatné hvězdy."

Jeho hlavní náplní práce bylo v podstatě ničit kariérní snahy nejtalentovanějších lidí. Lidí loajálních firmě, ochotných pro ni pracovat 90 hodin týdně. Pokud by pracovali jen 30 hodin a byli jen lehce nadprůměrní, byl by zřejmě management novin spokojenější.

4. Za peníze si štěstí nekoupíš

"Je lepší vzít práci, která mě bude bavit, nebo raději tu, kde mí nabízejí více peněz?" Správná otázka spíše zní: "Mám brát vůbec nějakou práci?" Řada studií dokazuje, že na určité úrovni (kdy jsou pokryty základní potřeby) je s růstem platu spojen jen zanedbatelný, nebo dokonce nulový růst pocitu štěstí. Důvodem je skutečnost, že lidé zpravidla utrácejí přesně to, co vydělají.

Pokud se váš plat zvýší o 10 tisíc, utratíte peníze navíc za lepší auto, vztah, počítač, pohodlnější pohovku nebo větší televizi, ale stejně se budete sami sebe ptát, kam se všechny ty peníze poděly. I když jste původně nic z toho nepotřebovali, budete usilovat o jediné - o další zvýšení platu. Ukažte na někoho, kdo by částku, o níž se plat zvýšil, začal šetřit. A proto nezůstávejte v zaměstnání jen kvůli penězům. Stejně s nimi nikdy nezískáte to, co chcete, tedy finanční svobodu. Jen díky volnému času, představivosti, kreativitě a možnosti volby získáte to pravé.

5. Mají váš život ve svých rukou

Není dobré, když má jedna osoba váš život pod kontrolou. Šéf, vydavatel, producent nebo zájemce o vaši firmu. Lze se tomu vyhnout a diverzifikovat mezi projekty, na kterých pracujete, aby žádný jedinec nemohl učinit rozhodnutí, které může buď naplnit vaše životní sny, nebo je zcela zničit.

Změna nepřijde ze dne na den. Hned teď ale můžete začít plánovat, jak svůj osud obohatit a převzít nad ním kontrolu. Když budete mít vsazeno na více čísel a roztočíte ruletu, také pravděpodobnost, že trefíte vítězné číslo, poroste.

7. Vaše spořicí účty jsou na dvě věci

Inflace spolkne všechny výnosy na spořicích účtech. Abyste měli peníze na důchod, v nenáviděné práci budete muset zůstat ukrutně dlouho, a stejně vám bude najednou 80 a budete nuceni drasticky změnit životní styl.

Jediný dobrý penzijní plán je postavit se na vlastní nohy a založit byznys, z něhož vám poplyne neustálý příjem. Nemáte podnikatelského ducha? Zajisté se mýlíte! Každý ho má. K podnikání je zapotřebí pouze schopnost mít vlastní nápady, prodat je, realizovat je a být vytrvalí (učit se z chyb a pouštět se do stále dalších výzev).

8. Jsou to jen výmluvy

"Jsem příliš starý." "Nejsem kreativní." "Potřebuji jistoty." "Musím uživit rodinu."

Ve filmu George Lucase THX-1138 (název je zároveň jméno hlavní postavy) byla lidem sebrána možnost volby. Film se odehrává ve 25. století. Civilizace se přesunula do lidského mraveniště do podzemí, protože povrch země je údajně radioaktivní, a vystavěla zde ohromné bělostné komplexy. Všichni mají práci, počítačem vybraného spolubydlícího a žádné nemoci. Dávkami sedativ je obyvatelstvo drženo pod totální kontrolou. Sex nebo láska jsou zakázány, stejně jako odmítání prášků. Nakonec se ale hlavní hrdina THX rozhodne uniknout nad zem, protože mu je upírána láska. Podaří se mu obejít stráže a uteče nad zem. Tam ho přivítají s otevřenou náručí. Radioaktivita byla jen výmysl pro to, aby mohli být lidé drženi v podzemí.

9. Stačí začít dětskými krůčky

"Nemůžu prostě teď hned v práci skončit, musím platit účty." Všechno nejde hned. Než uběhnete maraton, musíte se nejdříve naučit lézt po čtyřech, stát, dělat malé krůčky mezi nábytkem, chodit a běhat. Následně denně trénovat a zdravě se stravovat. Udělejte si seznam, kde si zapíšete každý svůj sen, a začněte na jejich splnění pomalinku pracovat.

10. Svou prací nezbohatnete

Bohatství přijde spolu s plněním vašich snů. Musíte zlepšovat životy lidí ve svém okolí. Zaměřte se na rodinu, přátele, kolegy, klienty, potenciální zákazníky a lidi, které ještě neznáte, ale chtěli byste poznat. Staňte se majákem, k němuž budou v šeru směřovat lodě a velké bohatství na jejich palubách.

Anebo to nechte být. Zůstaňte se svým zlým šéfem v zaměstnání, kde vám jen obmotávají řetěz kolem krku, trýzní vás nepatrnými zvýšeními platu a kariérním postupem. Zůstaňte v kultuře, která mlčky likviduje střední třídu. Pokud někdo trvá na tom, že chce zůstat ve vězení, i když jsou dveře odemčené, je to jeho volba. 

Jak se oblékat, abyste v kanceláři nepropotili židli, ale zároveň dodrželi dress code?Jak se oblékat, abyste v kanceláři nepropotili židli, ale zároveň dodrželi dress code?{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/26/75-43546-casual.jpg', 'width': '199', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/25/43546-casual.jpg', 'width': '1024', 'height': '659'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/26/75-43562-business-casual.jpg', 'width': '199', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/25/43562-business-casual.jpg', 'width': '1024', 'height': '649'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/26/75-43548-executive-casual.jpg', 'width': '199', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/25/43548-executive-casual.jpg', 'width': '1024', 'height': '657'}, 'height': '113'}

I během letních měsíců musí většina kancelářských pracovníků dodržovat předepsaný dress code. Udělejte si pořádek v tom, co je přípustné, ať nemáte v zaměstnání problém.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.08.2022Karol Piovarcsy (Euro Asia AM): 10 důvodů, proč investovat do zemí ASEAN Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.04.202210 důvodů, proč je ořechové máslo lepší než alkohol Táňa Lišková (Nutspread.cz)
23.08.2021Proč je lepší žít za Prahou než v Praze: 10 důvodů Jana Brožková (Bydlet.cz)
10.06.202110 důvodů, proč jíst Křupavé Kokosové máslo Táňa Lišková (Nutspread.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688