Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.06.2015 13:35:48

Jedno velké uklidnění pro všechny, kdo se bojí akciové bubliny

Americké akciové indexy Dow Jones Industrial Average (DJIA) a S&P 500 od začátku roku 2013 posunují svá historická maxima, což mnoho investorů značně znervózňuje. Nafukuje se na americkém trhu nová bublina, jak tvrdí řada akciových pesimistů?

Podle některých analytiků jsou poměrně spolehlivým ukazatelem vzniku bublin na akciových trzích počty primárních úpisů akcií (IPO). Čím více firem se rozhodne vstoupit na burzu, tím větší je riziko vzniku bubliny.

Zatímco americké indexy stále rostou, počet IPO již zhruba rok klesá. Podle dat společnosti Renaissance Capital letos na burzách v USA do konce května proběhlo 69 primárních úpisů akcií firem s tržní kapitalizací nad 50 milionů USD. V prvním červnovém týdnu proběhly čtyři další úpisy.

Ve srovnání s loňským rokem tak letos v USA v období od ledna do května proběhlo o 40 % méně IPO a ve srovnání s rokem 1999, po němž následovalo na začátku nového tisíciletí splasknutí internetové a technologické bubliny, se jich uskutečnila jen zhruba třetina.

Počet IPO od ledna 2014 do začátku června 2015
Počet IPO od ledna 2014 do začátku června 2015Zdroj: Renaissance Capital

Jenže pokles zájmu firem o získání nového kapitálu na burze má i druhý rozměr. Nemalé množství společností, které by si jinak pro peníze šly na NYSE či na Nasdaq, dává přednost penězům soukromých investičních společností. To je například případ alternativní taxislužby Uber. Mladé firmě se od investorů podařilo získat již několik miliard dolarů, aniž by vstoupila na burzu.

Martin Kenney, profesor z Kalifornské univerzity a odborník na IPO, nedávno prohlásil, že mladé americké firmy díky rostoucímu zájmu soukromého kapitálu (private equity) vyčkávají se vstupem na burzu mnohem delší dobu než dříve. Kenneyho slova potvrzuje i Stewart Butterfield, výkonný ředitel společnosti Slack, jež provozuje stejnojmennou firemní sociální síť. Jeho firma od investorů minulý měsíc mimo burzu získala 160 milionů USD. "Současnost je pro mladé firmy ze všech odvětví tím nejlepším časem pro získání peněz v historii," tvrdí Butterfield.

"Nehledejte v tom nic složitého. Firmy příležitostí využívají jednoduše proto, že tu jsou," říká Mark Suster z venture kapitálové firmy Upfront Ventures. Nebylo to ale náhodou přesně tak právě i v osudném roce 1999?

Akciové čekání na Godota
Akciové čekání na Godota

Investoři čekají na zahájení "normalizace" sazeb v USA. Na rozdíl od Godota ale zvýšení základního úroku jednou přijde. Podle většiny trhu ještě letos.  

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688