Research (Česká spořitelna)
Investice  |  19.06.2015 10:31:09

Řekové vybrali z bank 4 mld. EUR za 4 dny, RUN se ale zatím nekoná, Varufakis obviňuje Evropu, že je ochotna akceptovat GREXIT


Mezinárodní měnový fond popřel, že by Řecku poskytl jakýkoliv odklad splátky dluhu na konci června (spekulovala se o dvouměsíčním odkladu). Podle šéfky MMF Lagard by při nesplacení šlo jednoznačně o default. Na situaci reagují také obyvatelé Řecka, kteří podle informace agentury Bloomberg ze svých účtů od pondělí do středy vybrali 3 mld. EUR. A aby toho nebylo dost, poklesl výběr daní v květnu o 24%.

 

Eurozóna po neúspěšném včerejším jednání svolala na pondělí mimořádné setkání hlav států ve snaze na poslední chvíli vyřešit hrozící řecký default. Podle šéfa ministrů financí eurozóny Dijselbloema nebyl na včerejším jednání učiněn pokrok v dosažení kompromisu. Ministři opět vyzvali Řecko, aby nabídlo nové návrhy řešení patu. ECB na setkání varovala, že není jisté, že se řecké banky v pondělí otevřou. Problém je, že masivní výběry hotovosti (de facto run na řecké banky) ECB nestačí dorovnávat nouzovou hotovostí (ELA) dodávanou řeckým bankám. V pátek se koná mimořádný konferenční hovor bankovní rady ECB, který by měl zvážit dodání další nouzové hotovosti řeckým bankám. Řecký ministr financí Varoufakis mezitím řekl, že předložil nové radikální návrhy na sledování rozpočtu, které ukazují vůli Řecka ke kompromisu. Zároveň obvinil ostatní státy eurozóny, že jsou ochotny akceptovat „nehodu“, která by vedla k vystoupení Řecka z eurozóny. Výnosy německých dluhopisů kvůli vyšší averzi vůči riziku pomalu driftují níže, ale euro je poměrně klidné.

Luboš Mokráš

Doplnění redakce:
Podle agenturních zpráv jen ve čtvrtek Řekové vybrali další miliardu eur. Podle zástupců bank výběry probíhají celkem v klidu, žádný masový RUN se zatím nekoná.
V minulých týdnech se v průměru z bank vybíralo 200-250 mil. EUR denně. ZA duben odteklo 4,9 mld. EUR oproti 2 mld. v březnu. Za první 4 měsíce z bank odteklo 26 mld. EUR, od konce listopadu pak cca 30 mld. EUR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688