STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.06.2015 09:09:45

Jak se zajistit před příletem černé labutě pomocí ETF?

Autor: Lukáš Holan

Investoři se hrnou do nových strategií, které by jim měly zajistit profit při dalším selhání trhů – tzv. Black swan událostí. Jedním z těchto produktů, který by měl zajišťovat ochranu před zmíněným rizikem, je Horizons Universa US Black Swan ETF.

Černá labuť na scéně

Pojem „Black swan“ neboli černá labuť byl zpopularizován mezi širší veřejností v roce 2007, kdy Nassim Nicholas Taleb vydal knihu „Fooled by Randomness” (Zmaten náhodou”) zabývající se problematikou neočekávaných události, a pochází ze starověké víry rozšířené na Západě, že všechny labutě jsou bílé. Tento předpoklad byl ovšem porušen tehdy, když byly objeveny černé labutě žijící v Austrálii. Co to ovšem znamená v řeči finančních trhů?

Podstata je jednoduchá. „Všechno je možné. Ve skutečnosti, velká překvapení jsou více běžná, než si lidé myslí.“

Nassim Nicholas Taleb definuje termín „Black swan“ jako vzácnou událost, která je neočekávaná, nese extrémní dopad a věříme, že bychom ji zpětně mohli předvídat. Ve finančním vyjádření má „Black swan“ událost obvykle za následek drastický pokles cen na trzích. Události, jakými jsou například irácká invaze do Kuvajturoce 1990, teroristické útoky z 11. září, bankrot banky Lehman brothers a následující finanční krize, můžeme zajisté označit za „Black swans“, jelikož splňují výše uvedenou charakteristiku. Procentuální vyjádření poklesů trhů v důsledku „Black swan“ eventů můžeme vidět na obrázku nalevo.

Black swan strategie

Základní myšlenkou „Black swan“ strategie opírající se o poznatky Nassima Nicholase Taleba je ta, že většinu našich peněz držíme v „ultrasafe“ aktivech a jen velmi malou částku, řekněme okolo 10 %, investujeme do opčních kontraktů či dalších spekulativních aktiv, jejichž cena prudce roste během paniky na trhu.                                          

Universa Investment L.P.

Universa je investiční firma, která se specializuje na „convex tail hedging“ a investování, a která byla průkopníkem v oblasti zajištění rizik klientských portfolií. Společnost byla založena roku 2007 Markem Spitznagelem a od svého vzniku spolupracuje již se zmíněným profesorem Talebem. Universa uvedla na trh dva inovativní  Exchange traded funds a to sice Horizons Universa Canadian Black Swan ETF („HUT“) a Horizons Universa US Black Swan ETF („HUS.U“) - souhrnně nazývány The Black Swan ETFs, které se snaží o to, aby bylo investorům umožněno participovat na vývoji severoamerických akciových indexů a zároveň poskytuje ochranu před náhlými, neočekávanými a výraznými propady na trhu. Tyto ETF jsou vůbec prvními, které párují „tail risk“ s investicí do akciového indexu a jsou obchodovány na burze v Torontu.

Horizons Universa US Black Swan ETF („HUS.U“)

Investičním cílem „HUS.U“ je poskytovat svým podílníkům výkonnost indexu S&P 500 prostřednictvím portfolia cenných papírů a/nebo indexových fondů a aktivně spravovaného koše „put“ a „call“ opcí, které se snaží poskytnout ochranu před značnými poklesy trhu a taktéž snížit celkovou volatilitu výnosů HUS.U.

Myslím si, že mnoho kanadských investorů by rádo investovalo do akcií, ale obávají se, že budou muset čelit dalšímu poklesu trhu.  The Black Swan ETFs jsou jednoduše indexové ETF se zajišťovací součástí, které by právě měly zajišťovat ochranu před výraznými poklesy, aby mohli investoři v klidu spát,“ tvrdí Howard Atkinson – president a generální ředitel společnosti Horizons ETF a pokračuje: „The Black Swan ETF“ portfolia jsou navrženy tak, aby poskytovaly investorům účast na růstovém potenciálu podkladového indexu, a zároveň poskytují ochranu před jejich nejzávažnějšími poklesy, takže můžeme investovat již se zabudovanou ochranou.“

Strategie „The Black Swan ETFs“

Část každého Black Swan ETF bude investována do „opční strategie ochrany“, která je známa jako the Universa Black Swan Protection Protocol (the "Universa BSPP"). Black Swan ETF se snaží o zachycení rostoucích zisků z příslušného akciového indexu, zatímco Universa BSPP se snaží o zabránění ztrát v případě prudkého poklesu trhu v horizontu jednoho měsíce.

„Nejen že investoři získají ochranu proti prudkým propadům trhu, ale veškeré zisky získané z Universa BSPP budou reinvestovány do akciové části portfolia v době, kdy ocenění na akciových trzích jsou nejméně nákladné,“ říká CEO Atkinson. „Pokud by mělo dojít k Black Swan události, tak investoři mají možnost dosáhnout vynikajícího složeného růstu v dlouhém časovém horizontu ve srovnání s pasivní investicí do podkladového akciového indexu snížením čerpání z investic.“

 Další články a zajímavosti o ETF naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688