STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  07.07.2015 15:25:58

Zapomeňte na Řecko, ve srovnání s Čínou o nic nejde


Namísto soustředění se na Atény by se investoři měli zaměřit na Čínu. Země se 1,4 mld. obyvatel a druhým největším HDP na světě se potýká s finančními problémy. Volný pád na čínském akciovém trhu by mohl dlouhodobě ohrozit prosperitu čínské ekonomiky.

Kolaps akciového trhu naznačují čísla - pokles o 26 % za poslední čtyři týdny - zvrat událostí sice nemusí být nárazově šokující, ale nastává nevyhnutelná korekce čínského trhu, který uváděl mnoho z klasických příznaků finanční bubliny.

Čínská vláda nastolila řadu politických opatření, aby se pokusila odvrátit kolaps: snížení úrokových sazeb, použití vládních penzijních fondů pro podepření trhu a oznámení plánů kvůli investorům sázejícím na pokles trhu.

Pokles na trhu není ale tak bizarní, jak si čínská vláda myslí. Čínský akciový trh vstoupnul o 83 % za poslední rok, což zní samozřejmě skvěle. Pokles o 26 % za poslední čtyři týdny už tolik ne. Oboje je ale pravdou. O peníze tedy přišli pouze investoři, kteří se na tomto raketovém vzestupu chtěli podílet v posledních pár měsících. Každý, kdo investoval před více než několika měsíc je na tom dobře, tedy alespoň pro zatím.

Čínský trh zažil mnohem větší výkyvy než zbytek světa během boomu 2007, 2008 a poté krachu v letech 2009 - 2010 a následné obnovy. Tyto výkyvy byly mnohem větší než nedávná volatilita. Velké výkyvy na čínském akciovém trhu můžou být škodlivé pro čínské střadatele, ale nemusí nutně znamenat zvlnění celé globální ekonomiky jakou způsoby problémy ve Spojených státech amerických v roce 2008, nebo evropská dluhová krize v roce 2011.


Co za tím stojí? Klesají čínské akcie směrem ke spravedlivé ceně vzhledem k jejich výdělku a míry růstu, nebo po překročení budou klesat i nadále?

Prudký nárůst čínských cen akcií započal koncem roku 2014, ten se však konal bez doprovodného zvýšení zisku. Akcie vzrostly, protože investoři byli ochotni platit více za stejnou návratnou hodnotu.Důvodem mohli být také příznivé vyhlídky na čínský ekonomický růst, který s e ale poněkud zpomalil.


Dalším možným důvodem může být také změna čínských ekonomických a politických podmínek v období mezi červencem 2014 a červnem 2015, která by odůvodňovala pozoruhodný růst, a která předcházela nedávnému kolapsu.

Pravděpodobně šlo tedy o více faktorů, které ovlivnily zvýšení čínských cen akcií v loňském roce, které jak se zdálo, bylo řízeno více psychologií investorů než čímkoliv zásadním. A výprodej z minulého měsíce je tedy snadno pochopitelný.

Čínští představitelé teď bojují těžký boj ohledně jejich politických kroků, aby se pokusili zastavit korekci, a snaží se vysvětlit, proč jejich politická opatření měla zatím tak malý účinek.

Nynější otázkou pro Čínu - a tedy pro světovou ekonomiku - je, jak daleko čínský trh musí klesat, a to bez ohledu na to zda je pokles odůvodněný, a kolik bolesti to způsobí.

Bc. Petra Bubeníčková

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688