Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  28.07.2015 13:27:52REKLAMA

České firmy a dlužníci: firmy se proti dlužníkům nechrání

Většina českých firem spoléhá na dobrou platební morálku svých zákazníků. Podle průzkumů až 90 % společností nevyužívá možnost pojištění svých pohledávek. Přitom se řada českých firem potýká s problémy způsobenými neplatiči a samy se tak bez vlastního přičinění mohou dostat do druhotné platební neschopnosti. Na konci loňského roku se nacházelo v insolvenci 2000 společností v České republice a podle odhadů má toto číslo letos vzrůst až o 6 %. 

„Aktuální průzkum pojišťoven ukazuje, že až 90 % společností, pro které by bylo pojištění pohledávek vhodné, si tento produkt zatím nesjednalo. Ani řecká krize zřejmě nijak neovlivní zvýšení poptávky po tomto druhu pojištění,“ míní ředitel oddělení péče o klienty největší makléřské společnosti RENOMIA Robert Krátký.

Společnosti pochopitelně využívají různých zajišťovacích instrumentů v boji s neplatiči. Mají propracované vhodné interní postupy a používají mj. bankovní platební záruku a akreditiv. Ovšem tyto nástroje vyžadují součinnost odběratele a jsou finančně náročnější. „Naopak pojištění pohledávek součinnost odběratele nevyžaduje. Zároveň jde o cenově výhodný produkt, kdy se pojistné pohybuje ve zlomcích procent z pojišťovaného obratu,“ uvádí Hynek Rasocha, ředitel oddělení Trade Credit společnosti RENOMIA. 

Pojištění krádeží ano, přerušení provozu nikoliv

Z aktuálních informací makléřské společnosti RENOMIA dále vyplývá, že při výběru pojistných produktů panuje u českých firem nevyváženost. Na jedné straně se proti živelným pohromám, krádežím či vandalismu chrání téměř všechny firmy a podnikatelé, a to obvykle velmi důkladně. Tedy řeší krytí i velmi malých až zanedbatelných škod. Na druhou stranu mají tendenci podceňovat například přerušení provozu či stažení výrobku z trhu.

„Samozřejmě platí, že se firmy častěji potýkají s krádežemi či s například poškozením střechy vlivem vichřice. Ovšem přerušení provozu často definitivně ohrozí životaschopnost celé firmy,“ konstatuje ředitel oddělení péče o klienty RENOMIA Robert Krátký a dále dodává: „Riziko přerušení provozu si pojišťují obvykle větší společnosti. Méně už ty menší podniky a podnikatelé, pro které může mít několikaměsíční výpadek činnosti zdrcující následky.“

Pojistit útok hackerů? U pojišťovenČeské republice lze jen částečně

Přestože je riziko kybernetického útoku v dnešní době enormní a dobře známé (např. podle dostupných informací ze zahraničí je každou minutu zasaženo malwarem 232 počítačů), tak nabídka pojištění v této oblasti je v tuzemsku stále velice omezená. Zájemci o tento druh pojištění, zejména pro případ rizika ztráty či zneužití vlastních dat, se proto musí často obracet na makléřské společnosti, které spolupracují se zahraničními pojistiteli. Pojištění kybernetických rizik, které zahrnuje riziko odpovědnosti pojištěné firmy vůči svým klientům za únik a případně zneužití osobních údajů, dat či informací z informačního systému, ať už náhodou či vlivem nedbalosti či cíleným útokem hackera, v současnosti nabízí  na českém trhu pouze jediná pojišťovna. Navíc české firmy a podnikatelé mají na rozdíl od běžného evropského standardu stále tendenci podceňovat smysl tohoto pojištění. 

Pojištění kybernetických rizik je zejména vhodné pro společnosti, které shromažďují a pracují s velkými objemy dat a údajů o svých klientech. Smysl tohoto druhu pojištění velmi dobře dokládá příklad z minulosti, kdy po úniku osobních dat pacienta muselo zdravotnické zařízení uhradit celkovou škodu ve výši 4 milionů korun – odškodnění poškozenému a pokuta od regulačního úřadu.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688