Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.08.2015 06:00:46

Tsipras složil funkci. Složí se i Řecko?

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že odstoupí a dovede zemi k předčasným volbám, ze kterých by měla vzejít silnější a akceschopnější vláda.

Alexis Tsipras odstoupil z funkce předsedy řecké vlády a dovede zemi k předčasným volbám, které by se měly konat kolem 20. září. „Nyní řecký lid potřebuje rozhodnout. Váš hlas ukáže, kdo dokáže Řecko provést skrze obtížnou, ale slibnou cestu, která před námi stojí. Váš hlas bude soudem pro nás všechny,“ prohlásil mimo jiné Tsipras. Svou rezignaci doručil řeckému prezidentovi před 21. hodinou místního času a požádal ho, aby podnikl kroky, vedoucí k předčasným volbám.

Přestože osm měsíců jeho vládnutí nejzadluženější zemi v Evropě bylo opředeno nepokoji a zemi přivedlo na pokraj ekonomického rozvratu, Tsipras využil televizní přenos k tomu, aby vypočítal úspěchy, kterých jeho vláda údajně dosáhla. Především zmínil to, že zajistila pro Řecko nový záchranný balíček, zachovala zemi v eurozóně a zajistila u věřitelů částečné odpuštění dluhů.

Trhy na tuto událost v zásadě nezareagovaly. Index S&P 500 oslabil o 1,7 %. Desetileté řecké dluhopisy rovněž oslabily, takže jejich tržní výnos vzrostl o 0,21 procentního bodu na 9,56 %. Mezi evropskými lídry je zpráva vnímána spíše pozitivně. Německá kancléřka Merkelová řekla svému brazilskému protějšku, že „odstoupení Tsiprase je součást řešení, nikoli součást krize.“

Evropská komise již také dala najevo, že předčasné volbyŘecku vnímá jako pozitivní signál. „Brzké předčasné volby mohou být cestou k prohloubení pomoci skrze evropský stabilizační mechanismus (ESM),“ sdělil agentuře Bloomberg Martin Selmayr, šéf asistentů předsedy Evropské komise Junckera.

Předčasné volby dávají Tsiprasovi šanci zbavit se nepohodlných členů jeho vlastní strany, což se mu bude hodit v říjnu, kdy bude Řecko skládat účty svým věřitelům. Podle řeckého volebního práva, pokud se volby konají dříve než 18 měsíců od posledních voleb, předsedové stran mohou říci, kdo bude na kandidátkách. Jeden z rebelů v rámci Syrizy, bývalý ministr sociálních věcí Dimitris Stratoulis, naznačil, že tak zvaná levicová frakce Syrizy se odštěpí a půjde do voleb pod svou vlastní hlavičkou. Řekové prý dostanou šanci „volit proti záchrannému programu,“ řekl Stratoulis v televizi Skai TV.

Na předčasné volby se chystá také řecká opozice. Například Evangelos Meimarakis, lídr druhé největší strany Nové demokracie řekl, že udělá cokoli, aby byl schopen vytvořit funkční vládu, pokud by byl prezidentem k takovému kroku vyzván.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688