STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.08.2015 13:55:20

Japonsko zaznamenává inflaci, spotřeba domácností se v červenci zmírnila

Autor: Bc. Ondřej Pěška

Pozadí divokého drama na finančních trzích v posledních několika týdnech je méně dramatické, ale realita je více skličující, hlavně při pohledu k hluboce zakořeněným výzvám pro udržení dlouhodobého růstu ve stárnoucích ekonomikách jakou má třeba Japonsko. Páteční data, která vyšla na povrch, ukazují, že japonská ekonomika dokázala uniknout stagnaci více než dva roky poté, co premiér Shinzo Abe vynaložil nebývalé úsilí na vytlačení své země z deflace.

Jádrová inflace v červenci bez volatilních cen potravin vykazuje rovnou linii na nejnižší úrovni za více než dva roky a výdaje domácností také zpomalily, jak ohlásila vláda. Nezaměstnanost šla mírně dolů na 3,3 % a příjmy domácností reálně vzrostly o 5,4 %, zejména díky pololetním prémiím. Tyto trendy vedou přední ekonomy k prognózám, že se ekonomika vrátí k expanzi a to po 1,6% poklesu (v ročním vyjádření), který nastal v období dubna až června.

Průměrné známky života a obavy ze schopnosti Číny živit svůj vlastní růst, mohou zvýšit tlak na japonskou centrální banku BoJ a mohou vést až k bezprecedentnímu přehrazení jakéhokoliv monetárního stimulu. Centrální banka utrácí biliony jenů (miliardy dolarů) měsíčně na nákupy aktiv, které jsou určeny k tlačení inflace vzhůru a ke skoncování s deflačními roky, nebo chronickým snižování cen.

Cílem je, aby spotřebitelé a podniky utrácely více peněz a podnítily růst, ale zatím míra inflace zůstává daleko od oficiálního cíle, jehož hodnota je 2 %. Výdaje, které tvoří většinu ekonomické aktivity Japonska, zůstaly nevýrazné, navzdory mírnému vzestupu v některých mzdách pracovníků. Není jasné, zda nedávné kroužení cen akcií bude mít vliv na přelévání výdajů.

Hlavní akciový index tento pátek Nikkei 225 vyšplhal o 3,3 %. Tento týden guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda řekl v projevu k japonské společnosti v New Yorku, že se centrální banka bedlivě informuje o možných rizicích a bude "provádět úpravy, bez váhání a podle potřeby." Dále poukázal na rostoucí počet zakázek ve strojírenství a zahájení konstrukční přeměny, kdy byl zaznamenán první růst v ceně kečupu v Japonsku za posledních 25 let, což uvedl jako důkaz, že měnové uvolňování přináší své ovoce. Přesto přiznal rozšířené zklamání s japonským dosavadním pokrokem ve vylepšení své ekonomiky a ve snaze zlepšit svou konkurenceschopnost, což byl jeden z hlavních bodů, které Abe slíbil na počátku roku 2013. "Při zpětném pohledu, je zřejmé, že došlo k nedostatku motivace a malému impulzu k tomu, aby ke změně došlo," řekl. Kuroda přiznal obavy z rizik vyplývajících z oslabení poptávky, jak se vývoz do Číny a do dalších rozvíjejících trhů zastavil.

Ale on a jiní japonští představitelé trvají na tom, že ekonomika stále směřuje k "mírnému oživení." A zatímco domácnosti zůstávají skromné, relativně stálé maloobchodní tržby by mohly pokračovat do mnohem silnějších výkonů za srpen, říká Masamichi Adachi z JPMorgan. "Obavy z pokračujícího poklesu spotřeby v tomto létě vypadají nyní docela nepravděpodobné," dále dodal v páteční zprávě.

Korporátní zisky vzrostly na rekordní úroveň. Ale podnikatelské investice zůstávají skromné, neboť společnosti se obávají budování větší kapacity na domácím trhu, když populace stárne a neustále se zmenšuje. Takže celková produktivita zůstává pod úrovní, na které byli Japonci v roce 2010, podle posledních údajů z Japan Productivity Center.

Bill Adams, ekonom PNC Financial Services Group, uvádí, že nevýrazné výdaje domácností můžou být částečně způsobeny utahováním opasků podle rostoucího počtu japonských důchodců, kteří žijí na pevných příjmech. "Problém je ve všech rozvinutých ekonomikách a dokonce i rozvíjející se ekonomiky jsou nyní ohroženy stárnutím," říká Adachi a dodává: "Nejsme na to připraveni."


Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688