Patrik Spiess (ICM International Capital Management AG)
Okénko investora  |  02.09.2015 14:11:06

Patrik Spiess o rozvoji kapitálových trhů v oblasti „Rozvíjejících se trhů“ v roce 2015

Kursy akcií zemí nacházejících se v procesu ekonomické transformace jsou ovlivňovány celou řadou faktorů. V prvním pololetí roku 2015 byl vzestup fondů kapitálových trhů nově rozvíjejících se trhů pozitivně ovlivněn především silně rostoucím asijským hospodářským regionem. Navzdory tomuto všeobecně pozitivnímu vývoji přináší druhé pololetí tohoto roku další náročné úkoly, kterým trh musí čelit.

Sledujeme-li letošní vývoj kapitálových trhů v oblasti rozvíjejících se trhů, pak můžeme hovořit o velice příznivém vstupu do roku 2015. Vzkvétající hospodářský rozvoj, klesající míra nezaměstnanosti, zahájení programu půjček Evropské centrální banky a značně posílený asijský hospodářský region již v březnu pozitivně ovlivnil mohutný nárůst kursů akcií. Od května sice lehce oslabily, v prvním pololetí roku 2015 vykazují v USD však stále pozitivní vývoj 1,6% (MSCI rozvíjejícího se trhu).


Fotolia_80123240_S.jpg (670×445)

Ale vedle pozitivního vývoje stále rostoucí ekonomické síly v Asii − která se místo na export mezitím více soustředí na domácí spotřebu − existují i jiné výzvy, se kterými se musí kapitálový trh zemí s rozvíjejícím se průmyslem vyrovnat. Tím je např. doposud absence rozumného návrhu řešení aktuální problematiky Řecka. Navzdory členství v ES a v Eurozóně zařadila společnost MSCI (odpovědná za vytváření indexů akcií) již v roce 2013 Řecko do kategorie zemí s rozvíjející se ekonomikou. Ale už i v Číně se objevují první náznaky zpomalení hospodářského růstu. Je zřejmý první ekonomický pokles. Nicméně musíme si být vědomi toho, že by si celá řada průmyslově vyspělých států mohla pouze přát ekonomickou výkonnost dosahující takových výnosů.

První vážné problémy asijského ekonomického prostoru lze odvodit z obavy, že by spekulativní bublina trhu s nemovitostmi mohla v důsledku vysoké míry neobsazenosti a vysokých úvěrů jednoduše splasknout. To by mělo fatální dopad na stínový bankovní systém Asie. Navíc je možné, že arabské státy budou muset z důvodu nízkých aktuálních cen ropy masivně snížit své měnové rezervy, aby udržely své státní rozpočty nad vodou. Státy, které jsou považovány za čisté importéry, mohou naproti tomu z nízkých cen ropy těžit.

 

Z toho důvodu bychom měli v druhém pololetí roku 2015 počítat se silnými výkyvy trhu. Přesto zůstávají pro investory národní hospodářství asijského hospodářského prostoru i nadále atraktivními. Nově industrializované země dálného východu vykazují ve srovnání s již etablovanými průmyslovými společnostmi výrazně vyšší hospodářský růst a navíc nebojují s problémem zadluženosti. Navíc disponují asijské země procházející procesem transformace ekonomiky vynikajícími indexy hodnocení. Dobrým příkladem je v současné době Pákistán. Před několika lety činil státní dluh této země ještě 100% hrubého domácího produktu, v maximálně krátké době byl však zredukován na 68%. Ve stejně krátké době byly devizové rezervy z několika málo milionů USD znásobeny na neuvěřitelných dvanáct miliard USD. Výsledkem toho je úctyhodný hospodářský růst ve výši 7% a P/E poměr pod 10.

Tato čísla na jedné straně vyzývají k mimořádným investičním příležitostem, které kapitálové trhy zemí s rozvíjející se ekonomikou nabízejí, na druhé straně však upozorňují investora i na komplikace se zohledňováním všech faktorů, které jsou nezbytné pro udržení přehledu o situaci a pro správné rozhodnutí. Fond fondů „Evolution Value Fonds“, který se koncentruje právě na tyto rozvíjející se trhy, je v tomto případě ideálním produktem. Umožňuje soukromým investorům přístup na trhy s rozvíjející se ekonomikou. Kompetentní portfolio manažeři vyhledávají nejlepší produkty v rámci kategorie aktiv či regionu a úzce spolupracují s odborníky z dané lokality, aby následně vždy učinili ta nejlepší možná investiční rozhodnutí.

Patrik Spiess

Patrik Spiess

Pracoval 17 let v bankovnictví a pojišťovnictví, z toho se 13 let specializoval na oblast investičních fondů. Poté, co působil 5 let jako vedoucí oddělení Investments & Customer Services společnosti „Skandia“, se stal členem vedení společnosti ICM. Jeho specializace zahrnuje především analýzu fondů a Portfolio Management, vedle toho spadá do jeho kompetencí rovněž oblast životního pojištění a dále operační a produktový management.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688