Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.10.2015 06:00:57

Ceny silové elektřiny by měly zůstat na minimech

Domácnosti i firmy si příští rok polepší. Cena silové elektřiny se již několik měsíců drží na historických minimech a výrazný nárůst ceny se nedá očekávat ani příští rok

Podle Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynememisními povolenkami ve 22 zemích, může navíc cena ještě klesnout. Vloni se cena pohybovala nad hranicí 36 eur za megawatthodinu (980 korun) a před čtyřmi lety se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1633 korun). V porovnánírokem 2011 jde o pokles o více jak 50 procent. Aktuálně se cena pohybuje na 29 euro za megawatthodinu (792 korun).

Na cenu elektřiny působí několik vlivů najednou. Cena komodity vzniká tržně, regulovanou část pak tvoří související služby, jejichž cenu určuje Energetický regulační úřad. Cena kontraktů na dodávku elektřiny pro příští rok je nejnižší za posledních dvanáct let. Dlouhodobý vývoj je od roku 2011 jednoznačně klesající, především kvůli pokračujícímu trendu zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu,“ říká Jaroslav Codl, ředitel prodeje elektřiny a plynu Virtuse Energy.

Navýšení výrobních kapacit z větru a ze solární energie je v ceně na příští rok již započten. Do konce letošního roku bude proto cena elektřiny podléhat vlivům ekonomickým, geo-politickým a tržním, bude reagovat na vývoj cen ostatních komodit. Za aktuálním poklesem ceny elektřiny je levné uhlí. V současné době mohou cenu elektřiny nejvíce ovlivnit právě ceny ostatních komodit, tedy ceny uhlí, plynu, ropy a emisních povolenek a popřípadě také náklady na dopravu uhlí a ropy.

Poklesu cen elektřiny v poslední době výrazně napomáhá dlouhodobý celosvětový pokles poptávky po uhlí. Cena evropského uhlí API2 je pod 50 dolary za tunu, což je úroveň naposledy dosažená v roce 2003. Podle Virtuse Energy bude klesající trend nejspíše i nadále pokračovat, jelikož významní spotřebitelé uhlí ČínaUSA plánují redukci tepelných elektráren. Navíc v Číně, která je největší světový spotřebitel uhlí, letos výrazně klesá poptávka po dovozu uhlí v důsledku zpomalení růstu ekonomiky. Stejně tak i Německo se potýká s poklesem poptávky po uhlí v důsledku poklesu produkce tepelných elektráren a poklesu poptávky v ocelářském průmyslu.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688