Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2015 14:03:53

Růst ropy k 70-80 USD by mohl potopit globální ekonomiku i akciové trhy


Pokud by došlo k prudkému růstu cen ropy na úroveň 70 – 80 dolarů za barel, mělo by to vážné dopady na globální ekonomiku, finanční trhy a monetární politiku. Všechny projekce týkající se inflace, ekonomického růstu i vývoje na akciových trzích jsou přitom v současné době založeny na předpokladu, že ceny ropy zůstanou v podstatě stabilní. Tento předpoklad pak vychází ze současné situace na ropném trhu, kde přetrvávají převisy nabídky nad poptávkou. Převis je odrazem strategie zemí OPEC a zejména Saúdské Arábie.

Míru nerovnováh na ropném trhu popisuje první graf. Cena ropy je vyznačena přerušovanou křivkou, fialovou je vyznačena globální spotřeba a šedou globální nabídka. K prudkému růstu rozdílu mezi spotřebou a nabídkou začalo docházet ke konci roku 2014, což se projevilo na propadu cen ropy Brent. Tento rozdíl se od té doby nezmenšuje, což je do značné míry odrazem pokračujícího prudkého růstu globální těžby:

ss1

Saúdská Arábie zvýšila těžbu, aby stlačila dolů ceny ropy a snížila těžbu v zemích mimo OPEC. Mělo se to týkat zejména Ruska a Spojených států. Tato její strategie ale úspěšná není, protože ruská těžba se přibližuje plné těžební kapacitě a americké těžební společnosti se dokázaly na nižší ceny adaptovat a produkce v USA tak výrazněji neklesla. Naopak v zemích OPEC vyvolal pokles cen ropy výrazné problémy. Patrné je to i z vývoje fiskálních deficitů, který je pro země OPEC jako celek a pro samotnou Saúdskou Arábii zobrazen v následujícím grafu:

ss2

Podle našeho názoru je pravděpodobné, že Saúdská Arábie bude ve středně dlouhém období se svou současnou strategií pokračovat. Kdyby se tak ale nestalo, země by snížila objem své těžby a ceny ropy by vystřelily nahoru, přišel by silný negativní šok pro ekonomiky OECD i jejich finanční trhy.

Zdroj: Natixis



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688