Sníží ceny nemovitostí změna placení daně z převodu?

 

Vláda ve středu 5. října 2015 schválila návrh zákona, kterým se mění daň z nabytí nemovitosti. Hlavní navržená změna spočívá ve sjednocení osoby poplatníka daně v osobě nabyvatele (tedy nejčastěji kupujícího). Dnes přitom většinou daň odváděl převodce. Ač novela cílí k menší administrativě, podle odborníků může rozkolísat trh a vnést zmatek do již uzavřených smluv.

Daň z nabytí nemovitých věcí je majetkovou daní, jejímž předmětem je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem (nejčastěji k bytům, domům či pozemkům). Poplatníkem daně je dnes trochu nelogicky vzhledem k názvu daně u běžných převodů převodce, pokud se s nabyvatelem v kupní nebo směnné smlouvě nedohodnou, že poplatníkem je nabyvatel. Současná právní úprava tak na rozdíl od stavu dokonce roku 2013 dává možnost volby přímo ve smlouvě.“, říká k problematice daně z nabytí nemovitosti advokát z webu www.dostupnyadvokat.cz Ondřej Preuss.

Změny pro usnadnění daňového řízení

Hlavním cílem navrhovaných změn je podle předkladatelů odstranění nedostatků právní úpravy, které se projevily v souvislosti s její aplikací v praxi. Dále také provedení dalších věcných změn, které si praxe vyžádala a také odstranění nadbytečné administrativní zátěže. To vše povede ve prospěch daňových poplatníků ke zjednodušení a urychlení daňového řízení. „Ve skutečnosti je patrně hlavním cílem snížení možnosti případné nežádoucí daňové optimalizace, resp. zvýšení vymahatelnosti daně.“, poznamenává Ondřej Preuss a dodává: „Přeci jen se jedná již o původní cíl, ze kterého pochází také název daně z nabytí, nikoliv převodu. Stát věří, že ten, kdo nabude nemovitost, mu daň nakonec zaplatí, aby o ni nepřišel.“

Nabytí účinnosti zákona se navrhuje od 1. dubna 2016, takže je relativně čas se na změnu připravit, ale přesto může způsobit chaos v některých stávajících smlouvách.

Samotná důvodová zpráva to říká bez obalu

Skutečnost, že poplatníkem daně je převodce, znamená rovněž snížený motivační efekt v souvislosti s placením daně a může způsobovat komplikace při výběru daně, protože v době vzniku daňové povinnosti převodce již není vlastníkem předmětné nemovité věci, tudíž není k placení daně dostatečně nebo vůbec motivován.

Povede proces ke snížení kupních cen?

Dle návrhu nelze v důsledku sjednocení osoby poplatníka v případě smluvních převodů vyloučit určité snížení kupních cen, což se může případně projevit odpovídajícím poklesem ročního daňového inkasa (návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který byl zamítnut Senátem a v němž bylo navrhováno, aby výlučným poplatníkem byl nabyvatel, předpokládal pokles cen cca o 3,8 %). „I dnes se ve smlouvách setkáváme s tím, že se převodce a nabyvatel domluví na obrácení daňového břemene, aby mohli snížit cenu a tak i ušetřit na dani. Změna tak může vést skutečně k poklesu cen, i když jsem k tomu skeptický,“ vysvětluje Ondřej Preuss.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy