STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.10.2015 15:30:04

Bohatým právě teď

Autor: Ondřej Makeš

Kdo je bohatší? Ten, kdo má příjem 10 000 nebo ten, kdo 20 000 ? Ač se na první pohled může zdát, že odpověď je zcela jasná, není to tak jednoduché.

Prvním klíčem k zodpovězení této otázky jsou výdaje. Ty se totiž rozdělují do 3 základních skupin, a to na nezbytně nutné výdaje, výdaje zkvalitňující život a výdaje sloužící pro tvorbu aktiv. Ty první jsou přesně ty položky, na nichž jsme existenčně závislí, bez kterých bychom se za žádnou cenu neobešli. Jedná se například o nájemné, základní potraviny, ošacení apod. Mezi prvními dvěma výdaji samozřejmě není ostrá hranice. Vždy a na všem lze ušetřit, ale to zde není třeba rozebírat. Ten druhý typ už je zajímavější. Tam patří například auto, dovolená, elektronika. Mnoho lidí právě pro tyto pasiva chodí na přesčasy nebo si hledá druhou práci. Jsou to výdaje zvyšující naši životní úroveň ovšem také výdaje přinášející další náklady. A jste díky nim bohatší? Pokud se například rozhodnete místo dojíždění do práce MHD pro koupi nového auta, zvýšili jste si svůj standard, ale současně také výdaje, které vám další finance nepřinesou. Neboli, budete muset více pracovat či snížit svoje měsíční rezervy, abyste si tuto úroveň mohli udržet. Ano, nádherná dovolená v Tichomoří Vám možná na chvíli dá ten pocit, ale jak se cítíte po návratu domů? Třetí skupina výdajů jsou ty chytré. Investice na finančním trhu, splátka hypotéky nebo nákup nemovitosti jsou přesně ty věci, které jsou z dlouhodobého hlediska klíčem ke zvýšení bohatství. Asi Vás teď napadne, copak si mohu dovolit koupit byt a pak jej pronajímat? Z čeho bych to zaplatil(a)? Rozhodujícím faktorem není výše týdně nebo měsíčně investované částky, ale její dlouhodobost. I pár set korun měsíčně dokáže za dvě nebo tři desítky let udělat divy. Že už jste to slyšeli? Největším překážkou není to, že by těch pár stovek člověk nenašel, ale ve stále se rychleji měnícím se světě plným nejistoty je stále těžší dívat se do vzdálenější budoucnosti. Proto se také nevyplatí sázet na jednu kartu, ale rozdělit tyto výdaje do několika kategorií. Určitou částku pravidelně investovat na finančním trhu (akcie, dluhopisy, peněžní trh), další část vložit třeba do reálných investic, jakou jsou například fyzické komodity (zlato, stříbro). Dále se vyplatí zvážit již zmíněné nemovitosti, umění a obecně všechno, co získává časem na hodnotě. Tohle všechno jsou aktiva.

Druhou otázkou je výše příjmů a především pak jejich struktura. Je totiž podstatným znakem, jaká část příjmů je pasivních, tzn. nezávislých na Vás nebo alespoň závislých minimálně. Pokud totiž jako zaměstnanec přestanete chodit do práce, jaký je Váš příjem například po jednom roce? Pokud pronajímáte nemovitost, můžete samozřejmě namítnout, že někdo se musí o nájemníky starat, dohlížet, aby vše fungovalo a občas něco zařídit. Spočítejte si ale hodinový příjem z pronájmu nemovitosti. I kdyby Vám podnájemníci dávali hodně zabrat a měli jste s nimi hodně starostí vyřizování, tak jsme pořád v řádech stokorun na hodinu. Pokud část vašich příjmů tvoří úroky nebo jiné benefity z vašich investic, opět si můžete pogratulovat. Jen ale nepřestávat usilovat o neustálé zvyšování tohoto druhu příjmů.

Nyní se konečně dostáváme k odpovědi na otázku položenou na začátku tohoto článku. Pokud ten, co vydělává 10 000 (pan A), a i ten s 20 000 (pan B) mají příjem jen ze zaměstnání, je třeba podívat na výdaje. Nikde není napsáno, že pan A nemůže mít výdaje 8 000 a pan B ve výši 22 000 . V tomto případě je pan A každým měsícem bohatší o 2 000 , oproti panu B dokonce o 4 000 . V druhém příkladu dejme panu A veškerý jeho příjem (10 000 ) pouze z pronájmu nemovitostí, zatímco panu B ponechejme veškerý příjem (20 000 ) ze zaměstnání. Kdo je teď bohatší? Pan A má sice nižší příjem, který na něm ale není závislý tolik, jako u pana B. Může vstávat, kdy chce a dělat, co ho baví. Dle mého názoru je i v tomto příkladě bohatší pan A. Co myslíte Vy?

Sami vidíte, jak je relativní otázka, kdo je bohatší a kdo chudší. Samozřejmě pokud se na to tedy díváme z materiálního pohledu. Vše je jen o přístupu a myšlení. Už víte, proč Váš soused s novým autem nemusí být bohatší než Vy?

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688