Opravdoví kominíci jsou vzácní, pozor na falešné kominíky!

TNBiz, 2.11.2015

Kominíci neví, kam dřív skočit. Topná sezóna už začala a lidé shání zručné řemeslníky, kteří by se postarali o kontrolu jejich komínů. Ta je nesmírně důležitá, protože pomáhá předcházet zbytečným požárům.

Už pět let platí povinnost nechat si každý rok zkontrolovat komín odborníky. Problémem ale je, že těchto odborníků už moc není, ačkoli se jedná o velmi výnosné povolání. "Je to dřina," popsal TV Nova pan Miroslav. Kominíci denně zdolávají výšky a pohybují se po často nestabilních střechách, tahají navíc několikakilové části. Třeba taková nerezová vložka váží čtyřicet kilogramů.

Kominická praxe se většinou dědí z generace na generaci. Většinou už ale nespatříte mužíky v tradičních černých oděvech, které nosí štěstí, ale pány v montérkách. Ty jsou prý mnohem pohodlnější, navíc nehrozí, že je budou kvůli "štěstí" dámy neustále osahávat.

Ačkoli se vám může zdát komín v pořádku, kontrolu rozhodně nezanedbávejte. Někdy může jedno pročištění zabránit milionovým škodám. Ve většině případů stačí běžná a nepříliš drahá údržba. Za čištění zaplatíte v průměru 900 korun. Dvě stovky za čištění a 700 za zprávu o provedené prohlídce.

Nařízení vlády o povinné revizi komínů často využívají i podvodníci. "Ten, kdo zabuší na dveře a přihlásí se sám, jestli nechceme revizi nebo čištění, ten je určitě podezřelý. Tomu neotvírat," varují kominíci.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky