Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.11.2015 06:00:49

Laudát: Vláda chce blokovat internet, můžeme se stát druhou Čínou


Poslanec František Laudát varuje, že vláda chce kvůli regulaci hazardu blokovat internet. Můžeme se tak stát druhou Čínou či Běloruskem.

Vláda schválila výrazně vyšší zdanění hazardu. Sazby budou od ledna 23 a 28 procent podle druhu her, v současnosti je to 20 %. Denní poplatek za každý hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun.

Opozice se proti tomu bouří a varuje, že dojde k růstu černého hazardu: „Pan ministr má drzost hovořit, že se jedná o boj s hazardem. Já mohu jenom plakat a nemůžu nic dělat, protože nás do této situace dostalo ministerstvo financí,“ uvedl Miroslav Kalousek minulý týden na jednání rozpočtového výboru poslanecké sněmovny.

Opozice také vnesla pochybnosti ohledně toho, že kvízomaty nemusí obsahovat prvek náhody a soudy rozhodnou v neprospěch ministerstva financí. Proti tomu se však MF ohradilo: „Není rozhodující, v jaké míře je prvek náhody zastoupen. Řídíme a konáme, úřady konají podle svého právního názoru a soud rozhodne, jestli je náš právní názor správný či nikoliv,“ uvedla Simona Hornochová, náměstkyně ministerstva financí jako odpověď při setkání rozpočtového výboru.

Provozovatelé budou mít povinnost určité webové stránky

Poslanec TOP 09 František Laudát, který se také zúčastnil jednání rozpočtového výboru, exkluzivně pro Ekonomický-deník vyjádřil značné pochybnosti ohledně omezování internetového hazardu, kdy ministerstvo financí hodlá vybrané weby blokovat. Podle něj můžou být ohrožené i občanské svobody: „Abychom se nezačali blížit zemím, jako je Čína či Bělorusko, kde dochází k blokování internetu. Je to velmi nebezpečné, a jakmile to jednou začne, už to nelze zastavit. Představte si, že by Babiš blokoval některé blogy, které budou psát v jeho neprospěch.“

Proti blokování internetu vystoupily nejen politické strany, ale také odborná sdružení. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) například upozornilo, že nejde o nezbytný nástroj pro regulaci hazardu. Návrh totiž počítá s blokací plateb, které představují stejně efektivní, ale méně zneužitelný, způsob regulace. „Sdružení pro internetový rozvoj navrhuje, aby § 82 a s ním spojené části ustanovení článku v § 84 byly z návrhu zákona o hazardních hrách vypuštěny. Jedná se o ustanovení, která umožňují blokaci přístupu k určitým internetovým stránkám. To SPIR považuje za mimořádně silný zásah do práva vyhledávat informace,“ uvedl Ján Simkanič, předseda výkonné rady SPIR ve vyjádření této organizace. Provozovatel internetu podle § 82 bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Podle Simkaniče bohatě stačí blokace plateb: „Účinnou prevencí proti hraní nepovolených hazardních her je totiž samotná blokace plateb, kterou zákon přímo uvádí (§ 83): pokud si hráči vůbec nebudou moci vsadit nebo si nebudou jistí, zda jim případná výhra bude moci být vyplacena, cíle zákona bude dosaženo i bez blokace internetu,“ doplnil také Simkanič.

Regulace ministerstva financí by se však mohla dotknout jen českých bank, v případě, že má hráč založený účet v zahraničním bankovním ústavu a platí prostřednictvím karty, pak blokování platby nebude úspěšné. Naplnit svůj herní účet také lze prostřednictvím internetových peněženek, kde provozovatelé často mají sídlo mimo EU. Řešením také může alternativní měna bitcoin.

Laudát také připustil, že blokování webu nebude účinné, neboť existují velmi efektivní způsoby, jak blokované stránky obcházet. Například si stačí stáhnout prohlížeč TOR, která umožnuje anonymní prohlížení internetu. „Regulace tak nebude úspěšná,“ dodal Laudát pro Ekonomický deník. Majitelům internetových kasin také není problém generovat unikátní domény pro své vybrané hráče s tím, že zde bude kasino přesměrované. V podstatě tak hrozí, že se blokace internetových stránek ukáže jako naprostá fraška.

Babiš se však podobným nařčením brání a prý se weby hromadně blokovat nebudou: „Bude to transparentní a takových případů bude minimum. V Dánsku je to asi osm případů ročně. Každý bude vědět, jaký web chceme zablokovat,“ uvedl ve svém nedávném vyjádření pro Českou televizi ministr.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688