Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  25.11.2015 06:00:58

Kofola: Nadhodnocené akcie, které těží z nostalgie?


Kofola vstoupí začátkem prosince na burzu. Do IPO jde až 10 % společnosti.

Společnost Kofola již počátkem prosince vstoupí na burzu s tím, že už nyní je možné kupovat akcie této společnosti prostřednictvím primárního úpisu. Majitelé Kofoly chtějí mezi investory nabídnout až 10 % firmy s tím, by pak mohli získat částku až do výše 1,5 miliardy korun, celá společnost by tak byla oceněna na přibližně 15 miliard korun.

Celkový objem prodaných akcií však také bude záviset na cenových nabídkách investorů, pro které Kofola stanovila cenový strop 650 korun za kus, minimálně můžete akcie Kofoly získat za 500 .

Kofola upisuje své akcie v době, kdy se společnosti značně daří. Prodeje za první tři čtvrtletí letošního roku vzrostly o 16 % a dosahují více než 5,5 miliard . Jedná se tak o nejlepší výsledek firmy v historii. Společnost má 8 výrobních závodů a je aktivní nejen v České republice, Slovensku a Polsku, ale také ve Slovinsku (koupila výrobce minerálních vod Radenska) nebo Rusku.

Analytici: Burzu to nijak nepozvedne

Analytici oceňují, že dojde ke vstupu této společnosti, ke které má řada Čechů nostalgický vztah, zároveň však oznamují, že to Pražskou burzu, která je již několik let v poklesu, nezachrání: „Je dobře, že do ospalého prostředí pražské burzy vstupuje takto svěží značka. Mělo by to zvýšit i zájem jiných tuzemských firem o kapitálový trh. Jedna vlaštovka totiž jaro nedělá. Dokud se budou kapitálovému trhu vyhýbat velcí hráči typu PPF, žádné zásadní nastartování českého kapitálového trhu nečekejme. Prospělo by ovšem celé ekonomice,“ uvedl Lukáš Kovanda, analytik společnosti Roklen24 exkluzivně pro Ekonomický-deník.

Jak to s akciemi vypadá?

Česká spořitelna je manažerem retailové nabídky v ČR a Erste Group Bank je globálním koordinátorem emise. Podle zjištění Ekonomického deníku je podle České spořitelny o akcie velký zájem. Alespoň tak nám to bylo řečeno na infolince České spořitelny s tím, že nám doporučili si akcie včas zakoupit, neboť můžou údajně dojít. Na druhé straně to ale může být obvyklá taktika, kdy chce Česká spořitelna dále zvednout poptávku po těchto akciích.

Další finanční institucí, která zprostředkovává primární úpis, je také FIO Banka, ta však akcie kvůli technickým problémům v pondělí nenabídla s tím, že by úpis měl začít v úterý.

Vyplatí se koupit Kofolu?  

Pokud se na akcie podíváme na základě finančních ukazatelů, moc pozitivní obrázek nám z toho nevzejde. Zisk na jednu akcii podle prospektu dosahoval v roce 2014 jen 11,1 . Pokud akcie bude nabídnutá nad 600 , pak ukazatel P/E (tržní cena vůči zisku, aneb kolik let musíte čekat, než se vám akcie na zisku vrátí) bude dosahovat skutečně varovných hodnot, který bude okolo hodnoty 50.

Analytici varují, že se může jednat o velkou PR akci, prostřednictvím které majitelé získají peníze, výraznou hodnotu však investorům nemusí přinést: „Jakýkoli vstup na burzu, kdekoli na světě, je především záležitostí marketingu, píár a psychologie investorů. Fundamentální faktory ustupují do pozadí, záleží, jak se vstupující firmě a dalším společnostem, které se na úpisu podílí, podaří „nabudit“ investorskou veřejnost. Kofola zvládá marketing výtečně,“ uvádí Kovanda pro Ekonomický-deník.

Podle něj jde o nekontroverzní značku. „Limonáda prostě není to samé, co cigarety nebo podivně privatizované uhelné doly. To vše bude hrát roli. A není tedy žádné překvapení, že Kofole se zatím nabuzení investorů daří. O její akcie je zájem s tím, nelze se ale ubránit dojmu, že titul je nadhodnocený a že jej investoři poptávají minimálně z určité části právě a jen proto, že jde o marketingem vyšlechtěný „kultovní produkt“,“ dodává.

Máme sázet na IPO efekt?

Řada investorů také bude sázet na takzvaný „efekt IPO“, kdy dochází k růstu hodnoty společností ihned po vstupu na burze.

Na českém trhu obecně nelze najít případ výrazně negativního IPO efektu se značným poklesem ceny během jednoho dne, dokonce i neslavný vstup společnosti AAA AUTO, která na burze zahájila obchodování za 55 za akcii, neskončil po prvním dni s poklesem, akcie totiž stagnovaly s tím, že je pokles čekal až v dalších dnech.

Zajímavý byl také vstup uhelné společnosti NWR, která upisovala za cenu 425,8 korun za akcii, po čase se dostala i nad 600 korun a následoval neustálý pokles až k současným 0,13 korunám za akcii.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688