Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  25.11.2015 14:18:43REKLAMA

Ve Španělském sále se předávaly prestižní Národní ceny

V nádherných prostorách Španělského sálu Pražského hradu se v úterý večer rozdělovala ocenění pro nejlepší firmy a organizace. 

V jediné soutěži firem pořádané v ČR podle mezinárodně platných pravidel - Národní ceně kvality ČR – se vítězem v podnikatelském sektoru stala společnost AHOLD Czech Republic. Titul "Excelentní organizace" získala i společnost KERMI. Ve veřejném sektoru zvítězila Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity a v hodnocení podle modelu CAF Městská část Praha 18.

V Programu Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost vyhodnotila porota jako nejlepší společnost BROSE. Titul "Společensky odpovědná organizace" získal i PROVIDENT FINANCIAL. Ve veřejném sektoru si vítězství odnesl LIBERECKÝ KRAJ, a TERAPEUTICKÉ CENTRUM MODRÉ DVEŘE.

Letos poprvé byly uděleny i ceny menším firmám, které se angažují v oblasti Společenské odpovědnosti. Cenu za společenskou odpovědnost – "Podnikáme odpovědně" získaly Technické služby Opava, ERGON – Chráněná dílna a Liva Předslavice.

 

Záštitu nad slavnostním večerem převzal a předat ocenění a pogratulovat vítězům přišel prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Svou záštitu připojil i předseda vlády Bohuslav Sobotka a předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Vzhledem k významu předávaných ocenění se jejich udílení ujali i další představitelé státu: místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Petr Gazdík a řada dalších VIP hostů.

Národní ceny kvality jsou udělovány v 85 zemích světa podle stejných pravidel a jsou považovány za nejprestižnější ocenění, jaké může firma získat. Jsou však i skvělým nástrojem pro zlepšování všech činností organizace a pro nastoupení cesty k Business Excellenci.

"Národní ceny kvality nabízí možnost porovnat se s nejlepšími společnostmi a učit se z jejich zkušeností. Jsem přesvědčen, že je to velmi dobrá cesta jak zlepšit řízení firem i jejich konkurenceschopnost. Budu rád, když se naši podnikatelé i ostatní organizace více zapojí do programů Národní ceny kvality a využijí Model excelence EFQM
v podobné míře, jako je to běžné třeba v zemích západní Evropy," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Prestiž Národních cen kvality vyplývá z komplexnosti jejich hodnocení. Posuzují firmu jako celek ze všech možných pohledů a umožňují objektivně porovnat společnosti různých oborů i velikostí. Nejsou však jen prostým ohodnocením aktuálního stavu společnosti, ale současně pomáhají společnost přivést na cestu trvalého zlepšování.

"V hodnocení v Programu Národních cen kvality je využíván jeden z nejúspěšnějších manažerských nástrojů současnosti – Model Excelence EFQM. Model podrobně popíše stav firmy v jednotlivých oblastech její činnosti a ukáže jak silné stránky, tak příležitosti pro zlepšování. Tím se Národní ceny kvality odlišují od jakékoli jiné soutěže, protože jsou nejen prestižním oceněním, ale současně zlepšují řízení firmy, její konkurenceschopnost i hospodářské výsledky," vysvětlil Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

S přijetím vládního Národního akčního plánu společenské odpovědnosti (CSR) v loňském roce konečně začalo akcelerovat i dění v oblasti korektního podnikání, budování pozitivního vztahu firem ke společnosti a v dodržování principů udržitelného rozvoje. Významnou součástí tohoto plánu je i Program Národní ceny za společenskou odpovědnost, který nejenže oceňuje firmy, které v této oblasti uspěly, ale také pomáhá koncept společenské odpovědnosti ve firmě či organizaci efektivně zavádět.

"Společenská odpovědnost se v naší zemi v posledních letech konečně rozvíjí a dohání ztrátu, kterou máme ve srovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. Nejen Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost, ale i zapojování menších a regionálních firem v Cenách hejtmana a v programu Podnikáme odpovědně a také letošní založení Národní sítě UN Global Compact vytváří podmínky pro rychlejší rozvoj společenské odpovědnosti a správný přístup k této problematice. To v konečném důsledku povede k rozvoji podnikání v souladu s potřebami společnosti a zásadami udržitelného rozvoje," představil aktivity Rady kvality ČR na poli společenské odpovědnosti Robert Szurman.

Význam CSR roste v celém světě a má stoupající vliv nejen na plnění zásad udržitelného rozvoje. Rostou i přímé dopady na nákupní chování mladé generace a tím i na konkurenceschopnost a profitabilitu firem. Stále více zákazníků se zajímá o to, jak firmy chrání životní prostředí, jak se chovají k partnerům a zaměstnancům, jak se zapojují do dobročinných kulturních, sportovních a společenských aktivit a podle toho mění své preference při nákupu. Nakoupené zboží se stává součástí životního stylu i image mnoha lidí a s dobrou image se neslučují výrobky od firem se špatnou pověstí.

Protože se tím pádem stává společenská odpovědnost důležitým tématem i pro menší a regionálně působící firmy, rozvíjí Rada kvality aktivity i v této oblasti. Po Ceně hejtmana za společenskou odpovědnost, která se v letošním roce rozšířila o další dva kraje, odstartoval v letošním roce úspěšně i 1. ročník Ceny za společenskou odpovědnost – Podnikáme odpovědně. Ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, Asociací společenské odpovědnosti, a společnosti P3 – People, Planet, Profit podporuje zavádění konceptu CSR v malých a středních podnicích, rodinných firmách a sociálních podnicích.

"Přestože se pozornost veřejnosti i médií soustřeďuje spíše na významné projekty velkých společností, existují zde desetitisíce menších firem, jejichž aktivity na poli společenské odpovědnosti jsou v součtu neméně důležité. Chovají se často odpovědně nikoliv proto, že je to součástí jejich procesního řízení, ale proto, že intuitivně cítí, že by to tak mělo být. Chceme na tyto firmy a jejich projekty upozornit a pomoci jim v rozvíjení společensky prospěšného podnikání. Proto naše asociace přivítala Národní akční plán CSR a přijala výzvu podílet se na založení a rozvíjení ceny Podnikáme odpovědně," řekl Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Kromě ocenění v Programech Rady kvality ČR byla na slavnostním večeru předána i další ocenění: Cena Anežky Žaludové, Manažer kvality roku 2015, Cena za publicistický přínos v oblasti kvality, Ekologicky šetrný výrobek, Česká kvalita – Czech Made, Ocenění za podporu AGE MANAGEMENTU a Ocenění za dlouhodobou spolupráci.

Další informace: www.npj.czwww.narodnicena.cz

Národní cenu kvality předal firmě Ahold prezident Miloš Zeman

Vítězi ve veřeném sektoru - Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity poblahopřál předseda senátu Milan Štěch
Národní cenu za společenskou odpovědnost získala společnost Brose

Společensky odpovědná organizace v kategorii veřejná správa: Krajský úřad Libereckého kraje

Společensky odpovědná organizace v kategorii sociální podnik: Terapeutické centrum modré dveře


Přehled oceněných v programech Rady kvality ČR

Národní cena kvality ČR – přehled oceněných

Národní cena kvality ČR - program excelence podnikatelský sektor - Excelentní organizace
AHOLD Czech Republic, a.s. – vítěz
Kermi, s.r.o.

Národní cena kvality ČR – program excelence – veřejný sektor - Excelentní organizace
Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích – vítěz

Národní cena kvality ČR – program CAF - Perspektivní organizace
Městská část Praha 18, Úřad městské části Praha 18 – vítěz

Národní cena kvality ČR – program Excelence – veřejný sektor - Perspektivní organizace
Královehradecký kraj, Krajský úřad Královehradeckého kraje

Národní cena kvality ČR – program START EUROPE - Ocenění za úspěšnou realizaci projektů - Perspektivní organizace
Městská část Praha 13, Úřad Městské části Praha 13

Národní cena kvality ČR – program START Plus - Úspěšná organizace
Palivový kombinát Ústí, státní podnik
První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.
TESCOMA s.r.o.
Veyance Technologies Czech s.r.o.

Národní cena kvality ČR – program START Plus - Perspektivní organizace
Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov, příspěvková organizace

Národní cena ČR za společenskou odpovědnost– přehled oceněných

Národní cena ČR za společenskou odpovědnost – podnikatelský sektor - Společensky odpovědná organizace

Brose CZ spol. s r.o. - vítěz

Provident Financial s.r.o.

Národní cena za společenskou odpovědnost – veřejný sektor - Společensky odpovědná organizace

Liberecký kraj, Krajský úřad Libereckého kraje – veřejná správa – vítěz

Terapeutické centrum Modré dveře, z.s. – sociální podnik – vítěz

Ocenění za zapojení organizace do CSR

CPI Hotels, a.s. – Clarion Congress Hotel Ostrava

Cena za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně– přehled oceněných

Kategorie Malý a střední podnik – Technické služby Opava s.r.o.
Kategorie Sociální podnik – o.s. ERGON – Chráněná dílna
Kategorie Rodinná firma – Liva Předslavice, spol. s r.o.

Další ocenění

Publicistický přínos v oblasti kvality: Michael Málek – „Inovace se netýkají jenom výrobků” – článek
Libor Friedel – Inspirace pro praxi - recenze knihy „Průvodce světem koučování a osobnostní typologie”

Cena Anežky Žaludové: Petr Kunčický

Manažer kvality roku 2015: Jan Svobodník, Qualiform, a.s.

Ocenění za podporu AGE MANAGEMENTU: VEOLIA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s

Program Česká kvalita – CZECH MADE: 1. VOX a.s. – vzdělávání dospělých

Program Česká kvalita – EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK
Čestné uznání za dlouholeté držení ekoznačky:
Barvy a laky Teluria s.r.o.

Ciur a.s.

Ocenění za dlouhodobou spolupráci: Zdeněk Vorlíček







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688