Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.11.2015 10:45:41

Klimatický summit: Očekává se shoda USA a Číny, Japonsko chce více pomáhat chudším zemím

Spojené státy a Čína na klimatickém summitu věří v dosažení právně závazné dohody. Japonsko chce v boji proti změnám klimatu pomáhat chudým zemím.

Na klimatickém summitu, který začíná v poslední listopadový den, se očekává dosažení shody mezi velkými světovými znečišťovateli. Zároveň všichni věří v uzavření právně závazné dohody, která by měla zajistit, že emise skleníkových plynů budou drženy na takové úrovni, aby teplota na Zemi stoupla do konce století maximálně o 2 stupně Celsia.

Čína a USA se již dohodly dříve

Dá se očekávat společný postup Číny a USA. Čína, největší světový emitent uhlíku, chce dosáhnout právně závazné dohody o společném postupu snižování emisí, vedoucího k naplnění cíle zadržet oteplení planety maximálně o 2 stupně, jak uvedla agentura Bloomberg.

Čína je podle všeho na dobré cestě k dosažení svého cíle, jímž bylo snížení uhlíkových emisí na jednotku HDP do konce letošního roku o 17 % v porovnání s rokem 2010, a také zvýšení podílu non-fosilních zdrojů zdrojů na celkové energetické spotřebě na 11,4 %. Do roku 2030 chce snížit uhlíkovou náročnost svého HDP o 60 až 65 % v porovnání s rokem 2005.

Čína k tomu má všechny předpoklady. Jde o největší světový trh s obnovitelnou energií. Instalovaná kapacita čínských obnovitelných elektráren dosahuje více než 430 gigawatt, což je více než dvojnásobná kapacita, než jakou disponují Spojené státy.

USA budou, zdá se, čínské úsilí podporovat. Na rozdíl od G.W.Bushe je prezident Obama boji proti klimatickým změnám nakloněn. „Neexistuje neslučitelnost hospodářského růstu a rozvoje a tím, být ´dobrými stewardy´ této planety. Tyto věci se vzájemně doplňují,“ prohlásil Barack Obama podle listu The Guardian na nedávné konferenci Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce (APEC). „Stará pravidla, podle kterých nemůžeme docílit, aby naše ekonomiky rostly, aniž bychom chránili životní prostředí, jsou přežitá. Můžeme přejít k čisté energii bez toho, abychom poškozovali firmy a spotřebitele,“ dodal.

Obě země již dříve daly najevo ochotu spolupracovat. V září letošního roku se v Kalifornii konal americko-čínský klimatický summit, kde prezidenti obou zemí podepsali deklaraci za „nízkouhlíková města“. V deklaraci je zmíněno celkem 29 amerických a čínských měst, regionů nebo států, pro něž jsou vytyčeny cíle pro snižování emisí skleníkových plynů.

Japonsko chce více pomáhat chudým zemím

Japonsko má v plánu zvýšit svoje roční příspěvky do Klimatického fondu na 1,3 bilionů yenů (asi 10,6 miliard dolarů) do roku 2020 a zvýšit tak finanční pomoc rozvojovým zemím při boji proti klimatickým změnám.

„Budu velmi usilovat o to, aby byl vytvořen nový globální rámec pro snižování emisí skleníkových plynů,“ řekl japonský premiér Abe. Současně vyjádřil přesvědčení, že navýšení japonských příspěvků do Klimatického fondu by mělo pomoci k dosažení cíle, kterým je uvolňování 100 miliard dolarů ročně na boj proti klimatickým změnám. Jimi by měly přispívat všechny vyspělé země.

Japonsko chce navíc přispívat k podpoře technologického pokroku. „Rozvoj revolučních technologií je klíčem, a to jak k zastavení klimatických změn, tak k ekonomickému růstu,“ řekl také japonský premiér.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688