Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  15.12.2015 06:00:53

Ropa dál padá: Bank of England se bojí deflace, Skotsko chce diverzifikovat ekonomiku


Cena ropy Brent se propadá pod 40 dolarů za barel, nejlevnější druhy ropy se blíží ke 20. Bank of England se bojí deflace a Skotsko hledá cestu od závislosti na ropě.

Ceny ropy dál padají. Nad cenou ropy Brent pod 40 dolary za barel už hlavou nikdo nekroutí. Nejlevnější druhy ropy, jako například Western Canada Select, se horko těžko drží nad 20 dolary za barel. Ropa se tak mnohdy dostává na 11letá minima. V nejbližších měsících se ani obrat trendu příliš neočekává.

„Více než třetina globální produkce ropy se při těchto cenách nevyplatí,“ oznámil agentuře Bloomberg Ehsan Ul-Haq, konzultant společnosti KBC Advanced Technologies. Kanadští těžaři tak mohou mít brzo problémy s pokrytím svých provozních nákladů,“ dodal. Zdánlivě nekonečné zlevňování ropy má celkem zřejmého viníka – OPEC. Tato organizace nedávno rozhodla o tom, že těžbu černého zlata neomezí.

Přečtěte si o výsledcích prosincového zasedání OPEC ve Vídni.

Pomalu se tak naplňují předpovědi banky Goldman Sachs, která na přelomu letošního září a října věštila ropu za 20 dolarů za barel. Tehdy se tyto předpovědi jevily jako z oblasti sci-fi, nyní však začínají dostávat výraznější kontury.

Bank of England se obává deflace

Ceny ropy, které se vydaly volným pádem dolů, však nemají negativní dopad pouze na těžaře. Levná ropa má širší makroekonomické souvislosti. Patří ke klíčovým faktorům dlouhodobě nízké míry inflace napříč hlavními světovými ekonomikami. Navzdory centrálním bankám, které se již několik let snaží probudit inflaci k růstu prostřednictvím velmi uvolněné monetární politiky, ceny díky stále levnější ropě na a ne růst.

Tak například Bank of England (BoE) prostřednictvím své tajemnice pro finanční trhy a bankovnictví Minouche Shafiková včera prohlásila, a v zásadě potvrdila, že ještě nenastal čas pro úvahy o zvyšování úrokových sazeb. Vývoj ceny ropy zřejmě tyto úvahy ještě více odloží.

Inflace totiž v listopadu ve Velké Británii dosáhla jen 0,1 % a bude-li ropa i nadále zlevňovat, nebude žádným překvapením, když se v britské ekonomice na delší dobu usídlí deflace. Pokud k tomu skutečně dojde, riziko upadnutí ekonomiky do recese ještě více naroste. Jakkoli se může deflace jevit jako příjemná – zboží zlevňuje, není-li očekávána, pak může ekonomice škodit podobně jako inflace, pouze v opačném směru.

Skotská premiérka bije na poplach: musíme diverzifikovat ekonomiku

Levná ropa začíná pomalu doléhat i na Skotsko, kde se nyní v plné nahotě ukazuje, jak by v referendu potenciálně schválená nezávislost mohla jeho ekonomiku poškodit. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová tak začíná bít na poplach a zdůrazňovat, že je nutné, aby se skotské hospodářství diverzifikovalo a zbavilo se tak určité závislosti na příjmech z prodeje černého zlata.

„Ačkoli ropa je pro Skotsko velmi důležitá, nemůže být alfou a omegou skotské ekonomiky,“ řekla podle agentury Bloomberg Sturgeonová. „Přesto máme zodpovědnost za to, abychom povzbudili snahy o její diverzifikaci,“ dodala.

Skotská ekonomika je schopna kromě ropy a zemního plynu nabídnout hi-tech produkci, lodě, farmaceutické zboží, software, chemické výrobky, elektronické systémy do lodí a letadel a samozřejmě skotskou whisky.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688