Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.12.2015 07:05:37

Nejlepší obchody roku 2016 podle Goldman Sachs

Konec roku je tradičně obdobím predikcí a doporučení na nejzajímavější a nejlepší obchody v příštích 12 měsících. Dnes tady máme šest nejlepších obchodů podle analytiků a investičních stratégů z Goldman Sachs. Určitě zajímavé čtení, které může posloužit jako inspirace, avšak jako doporučení spíše ne.

Jak říká šéf makroekonomických analytiků z Goldman Sachs Francesco Garzarelli, "prostředí, v němž vycházejí tyto předpovědi, je značně nejisté". Nejistota pramení především z toho, že se situace na trzích může radikálně změnit prakticky v okamžiku (minulý čtvrtek stačil únik nepravdivé informace a trochu jiné než očekávané informace od šéfa ECB k tomu, aby euro zaznamenalo nejvýraznější nárůst za tři čtvrtě roku a obchodníci přestali uvažovat o paritě měnového páru EUR/USD).

Podle toho by samozřejmě podobné předpovědi měli brát i samotní investoři. Na druhou stranu jsou ale podobné předpovědi vždy zajímavým pohledem na to, jak vidí současné trhy vybraní profesionálové, což pro drobné investory nemůže být na škodu.

Ve svých předpovědích experti z Goldman Sachs neopomínají téměř žádné druhy aktiv, takže se jedná do jisté míry o náhled na to, jak Goldman Sachs doporučuje obchodovat svět.

Nákup dolaru, prodej eura a jenu

Doporučení: Nákup dolaru proti rovnoměrně vyváženému koši dvou zbylých měn. Nákup na hodnotě 100, cíl 110 a stop-loss 95 bodů.

Je to obchod, v němž se očekává divergence mezi Fedem na jedné straně a ECB a japonskou centrální bankou na straně druhé. Fed se připravuje na zvýšení úrokových sazeb, přičemž ECB a Japonsko stále nechávají otevřená vrátka možnosti výraznějšího uvolňování měnové politiky. Podle Goldman Sachs má dolar potenciál dále posilovat (možná mu posílení eura z minulého týdne ještě pomůže), protože makroekonomická situace v USA se jeví jako mnohem lepší než ta v Evropě a Japonsku.

Na druhou stranu je potřeba myslet na to, že samotný Fed si stále není ničím jistý a skvělá makrodata často vypadají spíše jen jako zbožná přání tlačená upravováním metodiky. Mnoho ekonomů navíc považuje dolar za překoupený, a velký potenciál k jeho dalšímu růstu tak již podle nich neexistuje.

Divergence v ekonomickém vývoji vede k rozdílné monetární politice. Hodnota 100 přepočtena na začátek roku 2008
Divergence v ekonomickém vývoji vede k rozdílné monetární politice. Hodnota 100 přepočtena na začátek roku 2008

Růst desetileté "breakeven" inflace

Doporučení: Dlouhá pozice na 10letou breakeven inflaci, která vyjadřuje rozdíl mezi výnosy 10letých dluhopisů zajištěných proti inflaci a běžných 10letých státních dluhopisů. Goldman Sachs vstoupila do obchodu na úrovni 1,6 procentního bodu s cílem 2 procentních bodů.

Tržní ceny inflačních swapů nepředpokládají dosažení 2% hranice meziročního růstu spotřebitelských cen dříve než v roce 2020 a trh s opcemi pracuje se 40% pravděpodobností, že se inflace bude v následujících pěti letech pohybovat pod procentem. Experti z Goldman Sachs nicméně předpokládají, že trh přehlíží mzdové a cenové tlaky, které by mohly mít vliv na růst inflačních očekávání v nejbližších letech, přičemž negativní vliv klesajících cen energií by mohl polevit.

Opět jde o poměrně přehnaný optimismus, protože trh ani Fed, který míří svá inflační očekávání na 2 %, nejsou přesvědčeny o tom, že by inflace mohla dosáhnout trvalého a rychlého růstu. Zde by se dalo říci, že Goldman Sachs sází spíše na nějaké překvapení, které by mohlo nasměrovat podmínky na trzích tím správným směrem.

Nákup rublu a mexického pesa, prodej randu a chilského pesa

Doporučení: Nákup rovnoměrně vyváženého koše měn sestávajícího z ruského rublu a mexického pesa proti koši obsahujícímu jihoafrický rand a chilské peso. Nákup na hodnotě 100, cíl 110 a stop-loss 95 bodů.

Analytici z Goldman Sachs vysvětlují tento tip následovně: "Jde o obchod relativního ohodnocení rozvíjejících se trhů, v němž hraje roli několik pro nás klíčových témat." Tato pozice zohledňuje:

 

Jaké další obchody doporučuje pro rok 2016 Goldman Sachs, se dozvíte na Investičním webu

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

30.11.2023Největších 7 titulů podle Goldman Sachs i v roce 2024 překoná index S&P 500 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
05.01.2019Goldman Sachs: Nejlepší obchody pro rok 2019 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688