Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.12.2015 06:01:00

USA: IT sektoru se daří, firmy plánují hromadně nabírat

Solidní ekonomický růst a nízká nezaměstnanost v USA motivují firmy k většímu najímání pracovní síly. IT sektor je jeden z nejdynamičtějších.

Americká ekonomika jede na plné obrátky. Nezaměstnanost je nízká a dosahovala v listopadu letošního roku 5 %. Není tedy divu, že americké IT firmy jsou ohledně budoucnosti ve Spojených státech velmi optimistické. 30 procent vedoucích pracovníků v oblasti IT totiž uvedlo, že chtějí najmout více zaměstnanců do jejich IT oddělení během prvních šesti měsíců příštího roku. V minulém roce ve stejném období však chtělo své týmy rozšiřovat jen 17 % IT manažerů. Vyplynulo to z průzkumu mezinárodní personální agentury Robert Half Technology IT, která je vedoucí personální společnosti v náborech IT profesionálů.

Nabírat IT odborníky je ale těžké

Touha nabírat se však nemusí setkat s odezvou na pracovním trhu. Stejně jako i v jiných zemích, i zde přetrvávají problémy s obsazováním těchto pozic. 55 procent technických ředitelů odpovědělo, že nabrat takové lidi není snadné a je to velmi náročné. Překvapením také je, že programátoři nejsou nejžádanější. Největší poptávka je po správcích databází (60 % firem), správců sítí (58 %) a pracovnících v IT podpoře (57 %).

Jaká je situace u nás?

Podle údajů asociace ABSL, která sdružuje lídry z oblasti podnikových služebČeské republice, pracuje u nás čistě v IT segmentu přibližně 55 000 lidí s tím, že IT profesionálové zde reprezentují přibližně třetinový podíl. Jejich počet meziročně roste o 10 %.

Zajímavý průzkum také přinesla společnost Grafton, podle které už v minulém roce začalo docházet k růstu mezd v IT a nyní tento růst nejspíše bude akcelerovat. „Aktuálně registrujeme asi o 20 % otevřených pracovních pozic více než v loňském roce,“ uvedl již v kětnu Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment a dodal: „V roce 2014 došlo k reálnému zvýšení mezd o dvě procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2009,“ dodal Ježek.

Začínají se také rozevírat nůžky mezi „ajťáky“ podle jejich znalostí a zkušeností.  „V prvé řadě je to znalost cizích jazyků, a to bez ohledu na obor,“ uvedl Martin Ježek s tím, že zde hraje také velmi vliv oborové vzdělání. „Největší šanci na nadprůměrné mzdy mají vysokoškoláci s technickým vzděláním. Technické vzdělání je obecně bránou k vyšším mzdám, a to platí i pro středoškolsky vzdělané lidi či kandidáty s odborným učňovským vzděláním. Výši mzdy ovlivňuje do značné míry i lokalita, ve které člověk práci hledá, resp. kam je ochoten dojíždět nebo se přestěhovat. Praha a Brno v tomto ohledu tvoří pomyslný vrchol,“ zakončil Martin Ježek.

Problém s obsazováním pozic v IT nemají jen v USA, ale také v Česku. Dokládají to například dlouho otevřené pozice na pracovních serverech a rostoucí počet nabídek práce. Firmy se prostřednictvím profesních sociálních sítí snaží potenciální zaměstnance z firem přetahovat, u některých IT profesionálů tak dochází k situaci, že dostávají i několik nabídek týdně. Personalisté však často k tomuto přetahování někdy využívají i značně neohrabané způsoby.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688