BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.01.2016 11:27:15

Čína zrušila automatickou brzdu burzy, dnes NFP, analýza EUR/GBP

Čína nebude od pátku používat nový mechanismus automaticky zastavující obchody na burze, oznámily ve čtvrtek trhy v Šanghaji a Šenženu na svých internetových stránkách poté, co mechanismus zapříčinil prudký pokles volatilních čínských trhů. Automatická brzda spuštěná na začátku roku měla zklidňovat situaci na trzích, ale místo toho spíš spouštěla vlny výprodejů. Negativní efekt mechanismu tak převážil nad těmi pozitivními. Regulátor se tak rozhodl od pátku tento mechanismus nepoužívat, a bude hledat možnosti, jak jej zdokonalit. Automatický systém pozastavoval obchodování na 15 minut, pokud trh spadl o 5 procent a zavřel burzu na celý zbytek dne, pokud indexy klesly o 7 procent. Automatickou brzdu zastavující obchodování při velkých výkyvech trhů mají i další země jako Spojené státy, Jižní Korea nebo Japonsko. Jejich systémy ale pracují lépe a laťka pro spuštění mechanismu je nastavena výš.

Ačkoliv informace byly zveřejněny včera v závěru evropské a v průběhu americké obchodní seance, obě dvě burzy uzavřely v červených číslech. Index Dow Jones zavřel slabší o 2,3 procenta na 16 514,1 bodu, index S&P 500 oslabil o 2,4 procenta na 1 943,09 bodu a technologický Nasdaq ztratil 3,0 procenta, když uzavřel na 4 689,4 bodu. Dow Jones tak prožívá nejhorší start do nového roku od svého založení v roce 1928.

Ceny mědi se včera dotkly nejslabší úrovně od roku 2009, a to hodnoty 1,9885. Cena ropy ve čtvrtek klesla pod 33 dolarů za barel na úrovně poblíž 12letého minima, když propad akcií v Číně vyděsil investory, beztak znepokojené téměř rekordní těžbou a masivními zásobami přebytečné surové ropy a rafinérských produktů.

Nicméně po odstranění automatické brzdy se finanční trhpátek stabilizoval. Čínský index Shanghai Shenzhen zakončil dnešní obchodní seanci 2,04 % v zisku, ropa vystřelila o 1,5 procenta nahoru a evropské burzy zahájily páteční seanci 1 procentním růstem. Investoři se po stabilizaci trhu mohou plně soustředit na odpolední dataamerického trhu práce. Kromě NFP bude důležité sledovat i růst mezd.

EUR/GBP testuje klíčovou rezistenci, nad níž se nepodíval celý rok 2015 na hodnotě 0,7480 – 0,7490. Zároveň vytváří formaci trojitého vrcholu. Reakce na tuto hodnotu bude důležitá i z pohledu týdenního „close“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688