Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  11.01.2016 12:42:38

Jak na trhu využít krátké pozice a vydělat peníze na propadu akcií

Autor: Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Níže najdete seznam 10 nejkratších pozic pro CFD v Saxo Bank

Během prvního týdne roku 2016 jsme na akciových trzích zažili chaos a obchodníci a investoři v Saxo Bank zjišťují, jak vydělat na klesajících akciových trzích.

Saxo Bank vnímá rostoucí trend v počtu investorů, kteří využívají širokou škálu technik při obchodování s akciemi. To znamená i nárůst počtu pozic, na nichž investoři pravidelně spekulují s krátkými pozicemi na trhu s tím, že daná akcie nebo index poklesnou a oni tím vydělají.

Nejoblíbenějším způsobem, jak zajistit své obchody před ztrátou, je využívání CFD, neboli kontraktů na vyrovnání rozdílu, kdy vlastníte smlouvu na akcii/index. CFD v podstatě obchodníkům umožňuje využít zvýšení cen (dlouhá pozice) i jejich snižování (krátká pozice) na podkladových finančních instrumentech.

CFD tedy představuje obchod, kdy vy, jako investor, získáváte rozdíl mezi cenou akcie, za kterou kontrakt prodáváte a kupujete. Například, pokud jde o akcie, představuje tento kontrakt akciový derivát, který obchodníkům umožňuje spekulovat na pohyby cen, aniž by podkladové akcie museli ve skutečnosti vlastnit.

Pokud chcete využít dlouhé pozice a nakoupíte CFD, je to, jako byste nakoupili podkladová aktiva a očekávali možný výnos, pokud podkladové akcie vzrostou. Stejně tak můžete na trhu využít krátké pozice a prodávat CFD a spekulovat na zisk při poklesu trhu.

Ve svém portfoliu si každý investor může vybrat, zda bude na trhu využívat dlouhé pozice a investuje tedy 80 % do jednotlivých akcií, ale aby se ochránil před rizikem poklesu hodnoty akcií, může zbylých 20 % využít na krátké pozice.

Nejjednodušším příkladem je, pokud současně držíte fyzické akcie a vedle nich i prodáváte jednotlivé akcie nebo procento svého akciového portfolia na CFD.

Vzhledem k současné neklidné situaci na akciových trzích přichází Saxo Bank s 10 nejkratšími CFD podle počtu obchodůroce 2016, u kterých vidí klienti možnost vydělat, pokud dojde k propadu akcií:

  1. Apple Inc, AAPL:xnas
  1. Tesco Plc, TSCO:xlon
  1. Netflix Inc, NFLX:xnas
  1. BAE Systems, BA:xlon
  1. Lloyds Banking Group Plc, LLOY:xlon
  1. Marks & Spencer Group Plc, MKS:xlon
  1. Banco Santander SA, SAN:xmce
  1. Smiths Group Plc, SMIN:xlon
  1. Glencore Plc, GLEN:XLON
  1. Prudential Plc, PRU:xlon

 

O autorovi

Pavel Drahotský stojí v čele českého, slovenského a maďarského zastoupení investiční banky Saxo Bank, která je čímkoliv jiným než tradiční bankou. Na úředníky za přepážkami, termínované vklady, hypotéky nebo spotřební úvěry v ní nenarazíte. Jsme bankou postavenou na technologiích, které jsou dostupné posledních 20 let a postupně se stále více zpřístupňují široké veřejnosti. To našim zákazníkům umožňuje obchodovat kdykoliv a odkudkoliv. Třeba i z paluby jachty, říká Pavel Drahotský.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688