Domácí jízda: posuvné a zasouvací dveře

Člověk je od přírody tvor líný a zároveň vynalézavý. Neustále se snaží, aby si vše co nejvíce ulehčil. A posuvná řešení v interiéru jsou jedním z výsledků těchto snah. Umožňují snadnou manipulaci s vynaložením minimální námahy a pohyb v místnostech je díky nim neuvěřitelně lehký a plynulý. Není tedy divu, že se výrazně uplatňují například v bezbariérových prostorech. Šetří ale nejen čas a námahu, ale i prostor. Jsou zkrátka funkčním a elegantním způsobem, jak učinit bydlení ve vašem domově ještě více komfortním.

Posuv v interiéru: Zasouvací dveře do stavebního pouzdra

Jedním ze způsobů jak dostat posuv do interiéru je varianta zasouvacích dveří do stěny. Ta je řešena pomocí tzv. stavebního pouzdra, do kterého se dveře zasouvají, díky čemuž působí dojmem, že mizí ve stěně. Stavební pouzdra jsou oblíbenou variantou především u novostaveb nebo při rekonstrukcích, u kterých se počítá s rozsáhlejšími stavebními úpravami. Stavební pouzdro je totiž stavebním dílcem, který se obvykle instaluje již během hrubých stavebních prací,“ uvádí pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou stavebních pouzder a posuvných systémů zabývá.

Do stavebních pouzder je možné umístit jak dveře jednokřídlé, tak dvoukřídlé a jezdit v nich mohou dveře od všech českých výrobců. Jejich typ můžete volit bez omezení - plné dřevěné, prosklené, ale také celoskleněné.

Pouzdra mohou být instalována jak do zděné tak do sádrokartonové příčky (SDK). Na výběr je několik druhů pouzder, která se od sebe liší podle toho, jestli jsou vybaveny zárubní nebo nikoliv.

  • Norma - nejběžnější a nejrozšířenější typ stavebního pouzdra je vybavený klasickou zárubní.
  • Latente - stavební pouzdra této řady se vyznačují tím, že mají zárubeň v jedné rovině s obrysem stěny.
  • Emotive - stavební pouzdra této řady nemají zárubeň, ale jsou vybaveny ozdobným hliníkovým rámečkem, který slouží jako ochranný a designový prvek.
  • Aktive – stavební pouzdra této řady jsou úplně bez zárubně.

Velkou výhodou zasouvacích dveří je úspora místa. „Zatímco klasické otočné dveře zabírají v interiéru až 1 m2 místa, zasouvací dveře v interiéru nezabírají žádné místo. Prostor kolem zdí tak klidně může být využit pro umístění nábytku nebo třeba pokojové rostliny,“ vysvětluje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a zárubní. Kromě toho mohou být stavební pouzdra řešením také v případě, kdy se střetávají dvoje dveře v rohu místnosti, a vy nechcete, aby docházelo k jejich kolizím.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry