Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.01.2016 06:00:59

Zítra zasedá ECB: měla by být razantnější, zaznívá


Zítra zasedá Rada guvernérů Evropské centrální banky, aby rozhodla, jak dál v měnové politice v rámci eurozóny. Někteří její členové se dali slyšet, že ECB by mohla být ve svých opatřeních razantnější.

Zítřejší měnověpolitické rozhodnutí Evropské centrální banky by mohlo být razantnější, než bylo to poslední v prosinci loňského roku. Existuje k tomu několik důvodů a objevilo se několik signálů, které tuto domněnku potvrzují.

Evropská centrální banka minulý týden vydala analýzu, v níž hodnotí dopady posledního zasedání v roce 2015. Z ní mimo jiné vyplývá, že někteří tvůrci měnové politiky ECB si již v prosinci přáli důraznější uvolnění monetární politiky a nikoli pouze prodloužení kvantitativního uvolňování v podobě 60miliardové injekce ekonomice eurozóny každý měsíc s tím, že by mělo pokračovat přinejmenším do konce letošního roku a jen v případě potřeby prodlouženo až do roku 2017.

Někteří členové Rady guvernérů byli pro to, aby se základní úroková sazba ECB již v prosinci snížila o více než 10 bazických bodů a sazba u depozitní facility dokonce o 20 bazických bodů. Šlo by o krok, který by byl více v souladu s očekáváními finančních trhů.

„Na jedné straně bylo v ECB přání učinit větší rozvolnění monetární politiky, než nakonec učiněno bylo, ale na straně druhé byla uvnitř Rady guvernérů nemalá opozice rozšířit kvantitativní uvolňování. Nakonec zvítězil přístup ´počkáme a uvidíme´,“ sdělil deníku Financial Times Justin Knight, úrokový stratég banky UBS. „Pod dojmem aktuálního vývoje si nemyslím, že se ECB odváží k nějakému razantnějšímu kroku,“ dodal Knight.

Agentura Bloomberg se zeptala významných analytiků, jak vidí rozhodnutí, která bude ECB přijímat v tomto roce. 61 % dotázaných si myslí, že v tomto roce dojde k dalšímu uvolnění monetární politiky centrální banky eurozóny. Z nich je 45 % přesvědčeno, že tato opatření přijdou již v břenu, 34 % si myslí, že ECB počká až do června.

Bloomberg se také zeptal, jaké rozhodnutí přijme ECB tento týden, zda je téma dalšího uvolnění na stole, případně, co by se muselo stát, aby ECB přijala další rozvolňující opatření.

Tak například podle Dirka Schumachera z Goldman Sachs ECB tento týden ponechá sazby na svých současných úrovních. Současně oznámí, že kvantitativní uvolňování se bude provádět až do září 2017 s tím, že toto datum může být v červnu revidováno. Razantnější akci by si prý vyžádalo to, kdyby cena ropy i nadále klesala, případně se po delší dobu nacházela na aktuálně nízkých úrovních.

Ostatní dotázaní vesměs odpovídali ve stejném duchu jako zástupce Goldman Sachs. Prakticky nikdo nevěří, že ECB zítra přijme nějaké razantnější opatření, které by vedlo k dalšímu uvolnění monetární politiky. Někteří připouští, že více napoví zasedání letos v březnu a případná razantnější akci by mohla být vyvolána dalšími deflačními signály.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688