Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.01.2016 08:03:59

Když ovládnou trhy medvědi, vyhněte se těmto chybám

Když začnou akcie ztrácet, investoři si z tržního vývoje berou bolestivé lekce. Ti, kteří se poučili z dřívějších propadů trhu, ale dokáží zachovat chladnou hlavu a své portfolio před tržní bouří ochránit. Jak na to?

Následujících 7 investičních chyb dělají investoři nejčastěji, když se trhy obrátí na jih.

1. Věří předpovědím

Před několika týdny dlouhodobý optimista Jeremy Siegel, profesor z Whartonu, potvrdil svou predikci cíle pro Dow do konce roku 20 0000 bodů. Dále předpovídal "velmi dobrý čtvrtý kvartál". Krátce nato index Dow Jones ztratil tisíc bodů za týden. Siegel později ubral ze svého cíle rovněž tisíc bodů.

Připomíná to také dalšího univerzitního profesora Irvinga Fishera v roce 1929 s jeho optimistickými tržními predikcemi krátce před říjnovým krachem.

Stejně jako se Dow může vyšplhat na 20 000, může také spadnout na 15 000. Nikdo zkrátka neví, co trh udělá. I profesoři na nejsledovanějších televizních kanálech jen hádají. Neberte proto jejich predikce vážně. Nechte předpovědi skutečným profesionálům - věštcům. Jejich řeči se hezky poslouchají, stojí ale nemalé peníze.

2. Nakupují akcie kvůli investičním příběhům

Většina investorů ví, že by neměla nakupovat akcie na základě žhavých tipů. Ale co když jde o tip v převleku, tedy ukrytý v chytrém a lákavém příběhu?

Když někde v televizi uslyšíte poutavý příběh o akcii, nevěřte mu. Většina příběhů jsou jen pohádky utkané firemními insidery nebo ukecanými celebritami. Investování podle nich je na vlastní nebezpečí. Raději najděte akcie podle vlastní technické a fundamentální analýzy nebo jiných nástrojů pro sledování akcií.

3. Doufají, když se mají bát

Legendární trader Jesse Livermore a slavný investor Warren Buffett nezávisle na sobě vysledovali, že investoři zpravidla nejvíce doufají během tržních krachů. Jako například v současnosti, kdy přibývá důkazů, že býčí trh ztrácí sílu, hodně investorů stále doufá, že bude přestárlý býk pokračovat. V takových dobách není nejvyšší čas na naději, ale spíše na shortování akcií nebo nákup put opcí (je méně rizikový než short selling).

Naděje nepomůže omezit rizika. Zapomeňte na to, jak "svoji" akcii zbožňujete. Když se v pádu nezastaví ani pod svým 200denním klouzavým průměrem, nemějte s ní slitování.

4. Zaměřují se na to, proč trh roste nebo padá

Důvody, proč trh ten který den roste nebo padá, jsou daleko méně důležité než to, co budete s takovým vývojem dělat vy ve svém portfoliu. Zavřete všechny záložky se zpravodajskými portály plnými teorií, proč trh udělal to či ono. Některé takové teorie vedou investory k představám, že trh fluktuuje na základě zdravé logiky, zatímco pravdou je, že za výkyvy stojí hlavně emoce a počítačové algoritmy.

Před nějakou dobou jeden finanční novinář napsal, že celý trh vzrostl, protože "Warren Buffett koupil společnost Precision Castparts". Tak dlouho hledal důvod, až ho našel. Přitom nikdy nemůžete znát pravý důvod tržních rozmarů. Roli hrají fakta, ne teorie. Snažit se určit, proč se trh někam hýbe, je předem prohraný boj.

5. Považují se za investiční génie

Během býčího trendu je trh plný géniů. Až do prvního margin callu. Mnozí portfoliomanažeři nemají absolutně žádnou zkušenost s medvědím trhem a investicemi v prostředí rostoucích úrokových sazeb. Čekají je mnohá překvapení. Pokud máte vy sami pocit, že jste tržní mágové, raději všechny akcie prodejte.

6. Využívají strategie býčího trhu na medvědím trhu

Když udeří medvěd, chytří investoři změní strategii. Průměrování pořizovacích nákladů akcií nebo nákupy při korekcích fungují na býčím trhu, na medvědím trhu ale mohou mít likvidační důsledky. Přečtěte si knihy o základech investování. Jsou plné dobrých pouček, jak se zachovat na medvědím trhu.

7. Ignorují technické indikátory a sentiment

Řadě investičních chyb by se investoři vyhnuli, kdyby věnovali pozornost klouzavým průměrům nebo indikátorům typu MACD. I když ani tyto tržní ukazatele nejsou dokonalé, pomáhají identifikovat krátkodobé i dlouhodobé trendy. Analýza tržních proměnných, jako jsou nová maxima a minima, pomáhá potvrdit (nebo vyvrátit) zhoršující se tržní podmínky. Indikátory sentimentu, jako je index volatility VIX, taktéž mohou pomoci určit, co si myslí dav (můžete udělat opak a vydělat na tom).

Monitorujte lídry trhu, abyste zachytili signály o vývoji situace. Vypracujte si vlastní analýzy a nebojte se jít proti stádu.

Vyplatí se držet akcie během korekce? Poučky nemusejí fungovat vždy

Vyplatí se držet akcie během korekce? Poučky nemusejí fungovat vždy

Investoři čelí na začátku roku výrazným poklesům na akciových trzích. Ačkoli základní radou pro taková období je zachovat klid, většina dělá přesný opak. Obchodování tak dominují panika a strach. Výprodeje se pak opakují ve stále dalších vlnách.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688